Speculoos - of speculaas - is afgeleid van het Latijnse woord "speculum" dat "spiegel" betekent en verwijst naar de manier waarop deze lekkernij wordt gemaakt: nadat de speculoospasta in de houten mal is gegoten, wordt met de mal op een tafel geklopt waardoor de speculoos voorzichtig wordt losgemaakt en de afdruk van de mal bewaard blijft, waardoor je eigenlijk een spiegeleffect krijgt.
Volgens de legende zou de heilige Sint-Nicolaas, onder meer de beschermheilige van kinderen, enkele kinderen tot leven hebben gewekt en hij zou hen speculoos te eten hebben gegeven, een hard koekje dat lang houdbaar is.
Sindsdien is sinterklaas het feest van kinderen én van speculoos: er gaat geen 6 december voorbij of er wordt van speculoos gesmuld.
Voor het sinterklaasfeest maakt Maison Dandoy speciale speculoosvormen tot wel 80 en zelfs 90 centimeter hoog om de smaakpapillen van klein en groot te verwennen.
Iedere echte Belg kent natuurlijk speculoos, een plaatselijke specialiteit in warmbruine kleuren die heerlijk ruikt naar kruiden en bruine suiker en die we het hele jaar door maar wat graag in onze koffie dippen en tijdens de feestdagen met familie delen.
Maison Dandoy is een familieverhaal dat zes generaties overspant, waarbij basisrecepten door de jaren heen met traditioneel vakmanschap worden gemaakt.
Deze professional gunt ons een blik achter de schermen en schetst de geschiedenis van de onderneming vanaf haar oprichting in 1829 door Jean-Baptiste Dandoy, een Belgische bakker, tot vandaag.