Het cafeïnegehalte in koffie kan sterk variëren, afhankelijk van de soort koffie, de bereidingswijze en de grootte van je kopje.
Type koffie Cafeïnegehalte in mg (gemiddeld)
Espresso (30 ml) 60-80 mg
Filterkoffie (120 ml) 90-120 mg
Oploskoffie (120 ml) 60-85 mg
Decafé (120 ml) 2-5 mg
Ristretto (20 ml) 50-65 mg
Americano (120 ml) 60-100 mg
Cold Brew (240 ml) 150-240 mg
Cappuccino (150 ml) 60-80 mg
Latte (240 ml) 60-80 mg
De hoeveelheid mg cafeïne in koffie hangt af van verschillende factoren, zoals:
De bonensoort: Robusta-bonen bevatten ongeveer twee keer zoveel cafeïne als Arabica-bonen.
Het brandingsproces: Lichter gebrande koffie heeft vaak een hoger cafeïnegehalte dan donker gebrande koffie.
De bereidingswijze: Hoe langer het water contact heeft met de koffie, hoe meer cafeïne er wordt geëxtraheerd.
Met deze kennis kun je bewust kiezen hoeveel cafeïne je binnenkrijgt.
Of je nu behoefte hebt aan een sterke espresso of een milde decafé, de keuze is aan jou!