:

Wat is de oorsprong van Gentse waterzooi?

Lorenzo van der Heyden
Lorenzo van der Heyden
2025-09-03 09:25:51
Count answers : 3
0
Waterzooi is een van oorsprong Vlaams gerecht. Oorspronkelijk werd waterzooi gemaakt door vissers in de kustgebieden van België. Deze variant komt uit de omgeving van Gent, waar veel kippenboerderijen te vinden zijn. Waterzooi met kip is daarom beter bekend als Gentse waterzooi.
Myrthe Soekhoe
Myrthe Soekhoe
2025-09-03 09:23:23
Count answers : 2
0
Waarschijnlijk was het oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was. Onder meer de kwabaal werd voor waterzooi gebruikt. Wellicht werd de riviervis die oorspronkelijk werd gebruikt voor het gerecht schaarser of ongezond door vervuiling van het water. Vandaar dat in de standaardversie de vis is vervangen door kip.

Lees ook

Welke kruiden bij Gentse waterzooi?

Kruiden die gebruikt worden in de Gentse waterzooi zijn onder andere peterselie. Lees meer

Kan je Gentse waterzooi op voorhand maken?

Kan ik deze zaterdag al klaarmaken zodat ik hem zondag alleen moet assembleren/opwarmen Lees meer

Joël de la Rive Box
Joël de la Rive Box
2025-09-03 09:18:42
Count answers : 3
0
De waterzooi kent twee varianten één met vis en één met kip. Dit omdat er rond Gent heel veel kippenboerderijen zitten. Vandaar dat de versie met kip dus ook Gentse waterzooi recept genoemd is. Een gerecht dat al eeuwen bekendheid geniet en zelfs door keizer Karel de 5e tot zijn lieveling gerecht behoorde.
Kiki Aeije
Kiki Aeije
2025-09-03 08:00:38
Count answers : 3
0
De oorsprong van de Gentse waterzooi vinden we aan de Braempoort. Eind 13e eeuw krioelde het hier van de vis. Dat kwam omdat er heel wat molens stonden om graan te malen. Een deel van het graan en opstuivend meel kwam in de rivier terecht, wat vissen aantrok. Deze overvloed aan vis was een zegen voor de armere bevolkingsgroepen van Gent. Op deze manier konden ze namelijk heel goedkope maaltijden bereiden. Ze vingen snoek, baars, paling, barbeel en enkele andere vissoorten, maakten ze klaar met wat groenten en ze hadden een volledige maaltijd. Makkelijk, niet? Van vis naar kip Eind 19e kwam namelijk de industrialisering op gang. Er werden steeds meer fabrieken gebouwd in en rond Gent. Maar de plaatselijke industrie bracht heel wat afval met zich mee. Het resultaat: vervuiling van de kanalen en een slinkende vispopulatie. Zelf vis vangen zat er dus niet meer in. Dat alternatief vond men bij kip.

Lees ook

Waar eet je de beste Gentse waterzooi?

Geen goesting om zelf te koken? De hieronder vermelde restaurants serveren uitstekende waterzooi. Lees meer

Wat zit er in waterzooi?

Krieltjes en groentereepjes toevoegen en nog 3 min. zachtjes meekoken. Knolselderij kan vervangen Lees meer

Cornelis Meijer
Cornelis Meijer
2025-09-03 07:11:33
Count answers : 3
0
De oorsprong van waterzooi gaat terug tot de Middeleeuwen. In Gent was er een watermolen en een watermolenbrug. In de vaart tussen die twee was het gemakkelijk om zoetwatervis te vangen. Met de stukken vis werd een soep of stoofpotje gemaakt met groenten en aardappelen. Kwabaal was een populaire vissoort in het stoofpotje. Het werd het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren is in Gent.
Eliza van Loon
Eliza van Loon
2025-09-03 04:06:44
Count answers : 2
0
De oorsprong van waterzooi moeten we zoeken aan de Gentse Braempoort. Daar krioelde het in de dertiende, veertiende eeuw van de vis, omdat er een aantal graanmolens stonden. Het graan en meel dat in de rivier terechtkwam, trok vissen allerhande aan. Met baars, snoek, barbeel of paling maakte het volk de eerste versies van wat we vandaag als waterzooi kennen.

Lees ook

Welke kruiden passen bij wortelsoep?

Kruiden die bij wortelsoep passen zijn onder andere rozemarijn, kardemom en chilipoeder.rozemarijn.็ Lees meer

Wat drink je bij waterzooi?

Bij deze zacht smakende maaltijdsoep past een zachte witte wijn. Een goede keus is de Garganega Ver Lees meer