Havermelk opschuimen met een melkopschuimer.
Een goede melkopschuimer zoals de Sage melkopschuimer maakt een wereld van opschuimverschil.
Deze elektrische schuimer heeft verschillende standen, zodat je kunt experimenteren met de juiste snelheid en consistentie van het melkschuim.
En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling zorgt deze melkopschuimer voor piepkleine luchtbelletjes.
Havermelk opschuimen met het stoompijpje van een espressomachine.
Giet de gewenste hoeveelheid plantaardige drank in de melkkan.
Zorg ervoor dat de stoompijp schoon is voordat je begint.
Houd de punt van de stoompijp net onder het oppervlak van de plantaardige melk.
Zet de stoomfunctie aan en open langzaam de stoomknop.
Je hoort nu het sissende geluid van de stoom die door de melk gaat.
Beweeg het kannetje rustig naar beneden om de melk te stretchen.
Hierdoor creëer je kleine belletjes en een romige textuur.
Stop met stomen wanneer de melktemperatuur ongeveer 60°C bereikt heeft, dit is de ideale temperatuur voor het opschuimen van plantaardige dranken.
Tik alle bellen uit de melk door de bodem van je melkkan een aantal keer op je werkblad te kloppen en wals de kan om het schuim en de melk met elkaar te vermengen.
Merk je nu dat je teveel melkschuim hebt, schenk dit dan eerst een beetje weg voordat je het melkschuim inschenkt.
Giet de opgeschuimde melk langzaam in de koffie en schenk je latte art.
Havermelk opschuimen met een garde.
Geen melkopschuimer of espressomachine met stoompijp?
Natuurlijk kun je ook haverdrank of andere plantaardige alternatieven met een garde opschuimen.
Het geheim van perfect opgeschuimde haverdrank is om constant en snel te blijven bewegen.
Hierdoor wordt er lucht ingeklopt en ontstaat er schuim.
Probeer verschillende schenktechnieken.
Verwarm de haverdrank in een pan tot ongeveer 60°C à 70°C.
Handig om een thermometer te gebruiken, want met een oververhitte haverdrank krijg je niet de perfecte schuimlaag.
Op temperatuur?
Pak de garde erbij en beweeg snel op en neer totdat er schuim ontstaat.
Plantaardige melk die geschikt is om op te schuimen?
Check.
De juiste temperatuur?
Check.
Opschuimen gelukt?
Check.
Garantie voor perfect schuim in je koffie?
Nog niet.
De laatste belangrijke stap in het opschuimen is de schenktechniek.
Probeer verschillende bewegingen, zoals ronddraaiende of op-en-neergaande bewegingen om zo te ontdekken welke techniek raak is.