:

Wat is Belgische friet?

Yfke van Gorp
Yfke van Gorp
2025-09-23 03:26:10
Count answers : 3
0
Belgische frieten ontstonden volgens bronnen van historicus Pierre Leclercq in Parijs. Onze Belgische frieten ontstonden volgens bronnen van historicus Pierre Leclercq in Parijs. Begin 19de eeuw werden op de Pont Neuf gebakken aardappelschijfjes verkocht. Omdat de schijfjes aan elkaar bleven plakken tijdens het bakken, werden ze later in staafjes gesneden. Wat wel zeker is, is dat rond 1830 de eerste frieten opdoken in België. Niet dankzij een Fransman, maar wel een Duitser genaamd Frédéric Krieger, alias Fritz. Hij leerde frieten à la Parisienne bakken in een rotisserie in Parijs. Fritz kwam uit een kermisfamilie en hij verkocht zijn frieten voor het eerst op de kermis in Luik.
Aaron Jekel
Aaron Jekel
2025-09-11 07:00:44
Count answers : 5
0
Belgische frieten worden vaak beschouwd als de beste ter wereld, en met goede reden. Het juiste type aardappel is essentieel, in België wordt bij voorkeur de Bintje gebruikt, een grote bloemige aardappel met een laag suikergehalte. Belgische frieten worden altijd twee keer gebakken. Deze techniek resulteert in frieten die zowel zacht vanbinnen als krokant vanbuiten zijn, een kenmerk waar Belgen terecht trots op zijn. De combinatie van smaak, traditie en ambacht maakt Belgische frieten onweerstaanbaar.

Lees ook

Zijn Franse frietjes en Belgische frietjes hetzelfde?

De benaming 'French Fries' werd voor het eerst gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Ameri Lees meer

Waarom smaakt Belgische friet anders?

In België worden frieten doorgaans met meer zorg en traditie bereid. De aardappelen worden vers ges Lees meer

Bente Wolters
Bente Wolters
2025-09-11 05:50:13
Count answers : 5
0
Belgische frieten zijn frieten gemaakt van een specifieke aardappelsoort die bloemig is, om de frieten krokant te maken aan de buitenkant, maar zacht binnenin. Ze worden gesneden op een breedte van 1 à 2 centimeter, allemaal gelijkmatig om te zorgen voor een homogene garing, maar ook voor het uitzicht. In plaats van enkele plantaardige olie te gebruiken en de frieten in één keer te bakken, gebruiken de Belgen rundsvet, ook ‘rundswit’ genoemd. Je bakt de frieten voor een eerste keer in het vet om ze zacht te maken. Vervolgens moet je ze gedurende ongeveer 20 minuten laten rusten. De tweede keer bakken zorgt ervoor dat ze krokant worden aan de buitenkant, en dat ze veel smaak hebben. Na het bakken mag je niet vergeten om de frieten te laten drogen op absorberend papier. Zo zijn ze niet te vet. De Belgen beschouwen frieten niet (altijd) als een bijgerecht, het is een gerecht op zich. Geserveerd in een puntzak zijn de Belgische frieten voldoende op zichzelf.
Ashley Weerdenburg
Ashley Weerdenburg
2025-09-11 05:32:49
Count answers : 2
0
Belgische friet is een nationaal gerecht. De toepassing en evolutie ervan in ons land, zelfs tot op het punt dat het als een nationaal gerecht wordt beschouwd, zal snel leiden tot de uiteindelijke versie zoals wij die nu kennen, namelijk de langwerpige, rechthoekige frieten.

Lees ook

Wat is het verschil tussen friet en Franse frietjes?

Vlaamse friet wordt vaak gebruikt voor frieten met een dikte van minimaal 14mm. Franse frietjes zij Lees meer

Zijn frieten Belgisch of Frans?

Wetenschappers hebben wel bewezen dat friet afkomstig is vanuit de keuken straten cultuur. Dat is d Lees meer