:

Welke invloed heeft de regio op koffie?

Wessel van der Laan
Wessel van der Laan
2025-09-06 04:53:26
Count answers : 1
0
Elke kopje koffie dat je drinkt, is toonaangevend voor de regio waar de koffieboon vandaan komt. Elke regio verschilt namelijk in bodem, regenval en zonlicht en dat heeft invloed op de smaak. Daarnaast heeft het soort plant en hoe de koffiebonen regionaal verwerkt worden ook invloed. In dezelfde regio (en zelfs plantage) kunnen smaken verschillen, maar over het algemeen zijn er een paar kenmerken die elke koffieboon uit dezelfde regio heeft.
Kick Groen
Kick Groen
2025-08-27 12:07:40
Count answers : 1
0
De temperaturen in koffielanden stijgen voortdurend. De reeks plaatsen met de ideale temperatuur en hoogte voor de teelt van koffieplanten van de beste kwaliteit wordt kleiner. De uitbreiding van koffielocaties lijkt op het eerste gezicht een goede zaak, maar landen die ooit ideale omstandigheden voor de koffieteelt hadden, worden te warm. Landen als Vietnam, India, delen van Oost-Afrika of zelfs Mexico produceren momenteel een basiskoffie die robusta wordt genoemd. Door de opwarming van de aarde zullen deze landen echter binnenkort kunnen genieten van dezelfde omstandigheden die de arabica-variëteit nodig heeft.

Lees ook

Waarom smaakt mijn koffie anders?

Bij een zure smaak produceer je meer speeksel, merkbaar aan de zijkanten achterop je tong. Bitterhe Lees meer

Waarom smaakt koffie in andere landen beter?

De diversiteit in smaken van koffie hangt sterk af van de geografische omstandigheden, zoals hoogte, Lees meer

Esmee de Bruin
Esmee de Bruin
2025-08-27 11:05:25
Count answers : 1
0
Koffieplanten groeien in een (sub)tropisch klimaat, meestal in bergachtige gebieden. Er zijn een aantal factoren cruciaal voor de teelt, namelijk hoogteligging, temperatuur en vochtigheidsgraad. Te veel regen is niet goed voor de koffieplanten, deze worden hierdoor kwetsbaar voor schimmelziektes zoals koffieroest of een plaag van de koffieboorkever. Te weinig regen daarentegen is ook niet goed. De stijgende temperatuur heeft ook invloed op de groei van koffieplanten. Korte hittegolven kunnen leiden tot slechte koffieoogsten. Een groter probleem is de stijgende temperatuur, die ervoor zorgt dat koffieplanten steeds minder opbrengst genereren.
Evi Serra
Evi Serra
2025-08-27 08:03:11
Count answers : 1
0
Een andere factor die van invloed is op de smaak van koffie is het land van herkomst. Klimaat, grondsoort ten hoogte van de plantage spelen een belangrijke rol. Wanneer je weet uit welk land of regio de koffie komt, dan kun je al een inschatting maken van de smaak. Brazilië: In dit land groeit zowel de Arabica als de Robusta koffieboon. Onze Santos koffie heeft een aromatische, volle melange van 100% Arabica bonen met een lichtzoete smaak en subtiele tonen van mout, pure chocolade en cacao. De afdronk kenmerkt zich door aroma’s van geroosterde noten. Dat geeft deze koffie zijn rijke smaak mee. Colombia: De bonen uit Colombia hebben een middelmatige tot lage zuurgraad. Onze Colombia Excelso is vol en aromatisch. Deze koffie heeft een volle body met tonen van gekonfijt fruit, dadels en rijpe pruimen. Dit geeft tevens een licht fruitige smaak aan de koffie. In de afdronk zijn aroma’s van cacao en geroosterde noten te herkennen. Ethiopië: In Ethiopië groeien veel verschillende soorten bonen. Onze Ethipia Sidamo is fruitig met veel karakter. Deze koffie heeft een medium body met bloemige tonen en citrusaroma’s die doen denken aan sinaasappel en bergamot. De aangename nasmaak wordt gekenmerkt door hints van vers fruit en specerijen. Guatemala: Een licht kruidige koffie met een volle body. In onze Guatemala Antigua komen lichte tonen van amandelen en vanille naar voren. Dankzij het aangename lichte zuurtje, heeft deze koffie een subtiele afdronk. Kenia: Een mooie rijke melange met een volle body en licht zuurtje. Onze Kenia AA bevat de tonen van zoet fruit, amandelen en hazelnoten geven deze koffie een aangename smaak. In de afdronk zijn lichte hints van honing te proeven. Honduras: Honduras staat bekend om kleinschalige plantages en het ambachtelijke proces. De vele kleine koffieproducenten creëren allen een unieke eigen smaak. De koffie zelf is dus lastig te herkennen, maar wel altijd speciaal. De koffie uit Honduras wordt in een aantal van onze melanges gebruikt zoals bijvoorbeeld onze Fairtrade Organic koffiebonen Mexico: De bonen uit Mexico hebben een middelmatige zuurgraad met een aroma van kersen. De koffie is wat scherper van smaak vergeleken met de koffie uit andere Amerikaanse landen. Onze Fairtrade Organic Verde melange bevat koffie uit Mexico.

Lees ook

Waarom smaakt koffie niet meer hetzelfde?

Koffiepads is een soort aftreksel dat op de een of andere manier bij te hoge temperatuur en met teve Lees meer

Waarom smaakt koffie ineens anders voor mij?

Dit komt bijvoorbeeld doordat de maalgraad niet goed is ingesteld of doordat de machine vies is van Lees meer