:

Waarom stijft mijn mayonaise niet op?

Leah Sital
Leah Sital
2025-09-15 23:28:30
Count answers : 7
0
Mayonaise is pure chemie, het is een emulsie van twee stoffen die normaal niet met elkaar mengen: olie en een waterachtige substantie. Het ei en de mosterd zijn de emulgatoren in deze blend en fungeren als het ware als lijm. Ook de temperatuur van de ingrediënten speelt een rol: voor een goede binding moeten alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Wanneer de vetdeeltjes van de olie zich tijdens het kloppen onvoldoende binden met het ei en de mosterd gaat de mayonaise schiften. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je te veel olie ineens hebt toegevoegd. Ook als je de mayonaise niet dik krijgt na flink kloppen, kan je wat lauw vocht toevoegen.
Rosa Duhme auf der Heide sive Heydahrens
Rosa Duhme auf der Heide sive Heydahrens
2025-09-15 20:22:33
Count answers : 8
0
Kloppen maar, want mayonaise maken is namelijk een beetje zoals chemie: alles moet kloppen om je mayonaise goed te laten binden. Is je mayonaise geschift en wil de olie zich niet binden met het ei, neem dan een deeltje van de geschifte mayonaise apart en doe er een lepeltje lauw water bij. Klop dit geheel op tot het wel bindt en doe er de rest van de geschifte mayonaise deeltje per deeltje bij. Zo zal je mayonaise zich geleidelijk aan binden. Lukt het echt niet, dan kun je een lepeltje mosterd toevoegen. De romige textuur van de mosterd zal er namelijk voor zorgen dat het ei en de olie sneller binden. Voeg de olie druppelgewijs aan je eierdooier toe, terwijl je die opklopt.

Lees ook

Wat zit er in Belgische mayonaise?

In de Belgische mayonaise zit eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie. In de Belgische varia Lees meer

Wat is er anders aan Belgische mayonaise?

Belgische mayonaise is doorgaans rijker, romiger en minder zoet dan de gecommercialiseerde mayonaise Lees meer