:

Wat is een umami-smaak?

Demi Timmermans
Demi Timmermans
2025-09-06 22:33:17
Count answers : 2
0
Wat is umami precies? Het is dus een basissmaak die naar voren komt door de stof glutamaat. Hiernaast zijn later nog twee andere ‘umami-stoffen’ gevonden: inosine-monofosfaat (gevonden in gedroogde tonijn ofwel bonito) en guanosine-monofosfaat (in shiitake paddenstoelen). Als je deze stoffen afzonderlijk van elkaar proeft, dan proef je de pure umami-smaak. De naam komt voort uit twee Japanse woorden, namelijk umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak). Samen vormen deze umami, ofwel ‘smaak van heerlijkheid’ of ‘heerlijke smaak’. Dit omdat de meeste ingrediënten die een hoge hoeveelheid umami bevatten veelal als ‘heerlijk’ worden ervaren.
Sjoerd Jdotte
Sjoerd Jdotte
2025-08-28 04:13:45
Count answers : 1
0
Umami komt van nature in veel Japanse producten voor. Ook ontstaat de umami-smaak door kojifermentatie. Maar ook in Europese producten vind je de vijfde smaak. Denk aan rijpe tomaten, Parmezaanse of oude kaas en sommige vlees- en vissoorten. Ze zitten vol met umami! Voor Japanners is het een kunst geworden om de umami-smaak op een natuurlijke manier naar boven te halen. De meest geniale manier is toch wel het proces van fermentatie.

Lees ook

Hoe kun je smaken in koffie herkennen?

Leren om koffiesmaken waar te nemen betekent koffie drinken van verschillende soorten en landen van Lees meer

Hoe proef je verschillende smaken?

Op je tong zitten allemaal kleine bobbeltjes, dat zijn je smaakpapillen, die verschillende smaken he Lees meer

Jamie Post
Jamie Post
2025-08-28 01:51:24
Count answers : 3
0
Het is de vijfde basissmaak naast zoet, zuur, zout en bitter en wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke smaakversterker in de Aziatische keuken. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen umami. Volgens Ivan Orkin, eigenaar van twee wereldbekende noedelrestaurants in New York én umami-meester, is umami een noodzakelijk onderdeel van het leven. Professor Tohru Fushiki, één van de voornaamste voedingswetenschappers in Japan en expert op umami-gebied, denkt dat umami in Europa nog niet zo bekend is omdat er in onze etenswaren vaak gebruik wordt gemaakt van vet en suiker. Umami zit van nature in onder andere rijpe tomaten, sardientjes, oude kaas, kombu, truffels en paddenstoelen, maar ook olijven, ansjovis, knoflook, sojasauzen, vissaus en gebakken ui bevatten deze basissmaak.