:

De oorsprong van Belgische stroopwafels

Loek Aziz
Loek Aziz
2025-10-07 18:10:24
Count answers : 5
0
De exacte leeftijd van de enige echte stroopwafel uit Gouda is onzeker. 1810 wordt genoemd en ook het jaar 1837 kom je regelmatig tegen. En zijn voorouders zijn nog veel en veel ouder. Waarschijnlijk bakten ze in de brons- of ijzertijd al platte koeken tussen twee ijzers. De precieze datum van het ontstaan van de Goudse stroopwafel is onduidelijk. Misschien was het wel in 1837 toen de eerste stroopfabriek in Gouda kwam. Bakkerij Kamphuisen zegt dat hun wafels al sinds 1810 worden gebakken.
Aylin Woutersz
Aylin Woutersz
2025-09-26 08:04:35
Count answers : 6
0
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd als eerste stroopwafelbakkerij. Deze werd in het begin van de 19e eeuw in Gouda gevestigd. Wanneer deze bakkerij precies begonnen is met het vervaardigen van stroopwafels is niet bekend. De Korte stelt dat voor het vervaardigen van stroopwafels gasstellen nodig zijn. De komst van Goudsche Siroopfabriek in 1837 en de vestiging van de eerste gasfabriek in 1853 in Gouda, geven hem aanleiding om te veronderstellen dat de eerste siroopwafels enkele jaren na 1853 werden gemaakt. Scheygrond noemt ene Adriaan de Groot, die als eerste het siroopwafelijzer hanteerde in 1864. Zijn bedrijf werd later voortgezet door Wever, die ook het recept overnam. Scheygrond sluit echter niet uit dat Kamphuisen al voor 1863 siroopwafels vervaardigde.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Brian de Leeuw
Brian de Leeuw
2025-09-16 19:17:03
Count answers : 6
0
De Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik. De Luikse wafel zou in het 18de-eeuwse België zijn uitgevonden door de kok van de prins van Luik. De Luikse wafel stamt uit de 18e eeuw. Volgens de legende werd de Luikse wafel in België uitgevonden door de kok van de Prins van Luik, die origineel een brioche wou maken met stukjes suiker.
Aiden Scherms
Aiden Scherms
2025-09-16 18:26:43
Count answers : 6
0
Stroopwafels zijn een oorspronkelijk Hollands product, die intussen enorm populair geworden zijn in België. Ze dateren van het begin van de 19e eeuw, toen ze bekend stonden als 'wafels voor de armen'. Ze waren inderdaad zo makkelijk en goedkoop om te produceren dat ze op elke straathoek gekocht konden worden. Ze bestaan uit 2 krokante wafels, gevuld met een smeuïge siroop op basis van stroop. Onze stroopwafels zijn een echte lekkernij als vieruurtje, bij een lekker kopje koffie of thee. Wij noemen deze lekkernij onze Hollandse specialiteit, een beetje decadent, maar o zo lekker !

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer