Hoe Belgische pralines handgemaakt worden

Anouk Boer
2025-09-16 23:56:12
Count answers
: 4
Er zijn grofweg twee methoden om een praline te maken:
Met een vloeibare vulling:
Eerst wordt warme chocolade in een vorm gegoten.
Zodra de chocolade gestold is, ontstaat hieruit een bakje.
Dat heeft de vorm van de bonbon, maar dan ondersteboven.
Dit bakje wordt gevuld met de vloeistof, bijvoorbeeld likeur.
Hierna wordt het bakje afgedekt met een laagje gesmolten chocolade.
Wanneer deze laag ook gestold is, is de praline klaar.
Met een zachte (gelaagde) vulling:
Eerst wordt een platte laag chocolade, van slechts enkele millimeters dik, gemaakt.
Hier overheen wordt de vulling aangebracht.
Dit zijn één of meerdere lagen.
Nu wordt het geheel in blokjes (of een andere vorm) gesneden.
De verschillende vormpjes worden overgoten met chocolade en wanneer ook deze buitenste laag gestold is, zijn de pralines klaar.
Eventueel kan nog een patroon of een versiering op de praline worden aangebracht met een andere kleur chocolade.
Somelijke luxe pralines worden nog met de hand gemaakt door een chocolatier.