:

De traditie van Belgische kaaskroketten

Tijs Vermeulen
Tijs Vermeulen
2025-09-17 14:29:02
Count answers : 4
0
Rasp de Flandrien Kaas fijn. Smelt de boter in een ruime pot. Roer de bloem met een garde door de gesmolten boter tot een stevige roux. Blijf roeren en laat bakken en een beetje uitdrogen. Voeg de melk toe en roer met de garde stevig tot een dikke bechamelsaus. Haal van het vuur en laat de 2 kazen er al roerend in smelten. Scheid de eieren. Klop de dooiers los met de room en voeg bij het kaasmengsel. Hou het eiwit opzij voor het paneren van de kroketten. Breng op smaak met espelettepeper, zout en nootmuskaat. Wrijf een ruime, rechthoekige ovenschaal in met olie en giet het mengsel erin. Strijk de bovenzijde glad met een spatel en druk er een vel bakpapier op. Strijk de lucht eruit. Laat helemaal afkoelen en opstijven. Snij het beslag in vierkantjes. Zet een schaaltje bloem, kom met losgeklopt eiwit en een kom met paneermeel klaar. Haal de kaaskroketten eerst door de bloem en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn, ook de zijkanten. Schud de overtollige bloem eraf en haal aan alle zijden door het eiwit. Dompel ze vervolgens aan alle kanten in het paneermeel. Bak per 2 kaaskroketten goudbruin en gaar in hete frituurolie van 170 °C. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met een kwartje citroen.
Ivan van den Broek
Ivan van den Broek
2025-09-17 12:54:20
Count answers : 3
0
De traditie van Belgische kaaskroketten verschilt van die in Nederland, waar men vleeskroketten als plat national beschouwt. In België kennen we naast aardappelkroketten ook kaaskroketten en garnaalkroketten. Kaaskroketten heten in Franse keukentaal fondus of fondues. In België worden kaaskroketten vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen of bij feestelijke gelegenheden in de betere middens. De Belgische keuken kent ook een versie van kaaskroketten, maar deze zijn minder bekend dan de aardappelkroketten. Belgische kaaskroketten zijn een specialiteit, maar worden niet zo vaak geserveerd als in andere landen.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Stefan Bijlsma
Stefan Bijlsma
2025-09-17 09:52:28
Count answers : 4
0
Een kaaskroket is een gefrituurde snack, beter gezegd een kroket met kaasvulling. In België wordt de snack regelmatig in frietkotten aangeboden. De kaaskroket is dan kleiner dan de reguliere vleeskroket.