:

Het verhaal achter Belgische toffee

Milan Peeters
Milan Peeters
2025-09-27 01:41:52
Count answers : 6
0
Het verhaal achter Belgische chocolade is nooit eerder verteld. Het begon allemaal met de eerste chocoladefabriek van België. Die opende in 1845 in Antwerpen. Tot op vandaag staat Belgische chocolade wereldwijd hoog aangeschreven, onder meer dankzij het vakmanschap van Callebaut. De chocolademaker, die sinds 1911 gevestigd is in Wieze, beheerst al ruim 100 jaar het hele ambacht van boon tot chocolade.
Evy Boogaerts
Evy Boogaerts
2025-09-27 00:59:46
Count answers : 9
0
Vroeger heette een deel van het bedrijf "Belgica" en maakte hosties voor misvieringen in de kerk. De kerk zag in de cachet gelijkenissen met de hostie en sloot met Belgica een contract om hosties te bakken voor de misvieringen. Toch kwam aan de productie van kerkelijke hosties snel een einde toen de kerk besliste dat die hosties enkel nog gebakken mochten worden op gewijde grond. Belgica verloor daarmee een belangrijk deel van z’n productie. “We hebben van de nood een deugd gemaakt, en zijn met die hosties aan de slag gegaan om er een snoepje van te maken”, weet Hens. “En dat was het begin van de zure hostie of de ufo.”

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Lotte Galenzone
Lotte Galenzone
2025-09-27 00:53:50
Count answers : 5
0
Samen met haar 1ste echtgenoot Joseph Cobbaert en twee kinderen woonde ze in een huisje weggestoken in de duinen. Joseph verhuurde een paar strandcabines en verkocht wat vis die hij zelf ving. Maar het gezin kon amper overleven van de inkomsten. Toen Rosalie weduwe werd hertrouwde ze met Jacobus De Meulenaere. Rosalie besloot iets te maken met kandijsiroop en boter uit de polders dat ze van haar moeder had geleerd, boterbabbelaars. De lekkernij was in een ver verleden een zoet en calorierijk tussendoortje dat de vissersvrouwen in koperen ketels maakten voor hun zeemannen tijdens de lange tochten op zee. Het waren oorspronkelijk vormeloze klompjes die ze achter hun kiezen stopten om de zoute zeelucht te camoufleren en wat extra energie op te doen. Rosalie verpakte de snoepjes in simpel boterpapier en verkocht ze op de markt aan de kindjes van de Franstalige badgasten. Ze vertelde elke keer een klein verhaaltje. Haar blik, haar vriendelijke houding en het moederlijk advies dat ze telkens aan de jonge deugnieten gaf, bezorgden haar de bijnaam mère. De kinderen verbasterden het Vlaamse woord voor de caramels au beurre babbelaar naar babelutte en ze noemden Rosalie Mère Babelutte of Moeder Babelutte in het Vlaams.
Esmée van den Pol
Esmée van den Pol
2025-09-26 23:56:54
Count answers : 7
0
Het verhaal achter deze innige band is te vinden in de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en de manier waarop ze bewerkt worden. De selectie van de cacaobonen, het malen en branden, maar ook de combinatie van verschillende bonen zijn doorslaggevende factoren om dé perfecte chocolade te krijgen. Belgische chocolade bestaat voornamelijk uit zeer fijn gemalen cacaobonen met een hoger cacaogehalte dan het wettelijke gemiddelde. Belgische chocolade 100% cacaoboter bevat, wat grotendeels verklaart waarom Belgische chocolade wereldberoemd is kunnen worden. Deze vetstof op basis van cacaobonen geeft alle soorten chocolade, zowel donkere, witte als melkchocolade, die typische fondant smaak.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer