:

Het verhaal achter Belgische speculaastaart

Arie van de Biezenbos
Arie van de Biezenbos
2025-10-21 18:00:06
Count answers : 3
0
Speculait begon als een droom van vijf enthousiaste studenten met een gedeelde passie voor innovatie en smaak. We wilden iets creëren dat anders was – een origineel alternatief voor de klassieke melkdranken. Tijdens een brainstormsessie over onze favoriete Belgische lekkernijen, kwamen we op het idee: waarom niet de heerlijke smaak van speculoos combineren met de zalige zachtheid van melk. Wat begon als een eenvoudig idee, groeide al snel uit tot een project waar we onze harten en zielen in hebben gestopt. Speculait is het resultaat van teamwork, creativiteit en een flinke dosis ambitie.
Lieke Koning
Lieke Koning
2025-10-18 02:37:13
Count answers : 15
0
Speculoos - of speculaas - is afgeleid van het Latijnse woord "speculum" dat "spiegel" betekent en verwijst naar de manier waarop deze lekkernij wordt gemaakt. Het familiekoekje krijgt tijdens de advent de vorm van een sinterklaasfiguur en wordt vooral gegeten met sinterklaas, wanneer de goedheilig man op 6 december bij onze kinderen op bezoek komt. Volgens de legende zou de heilige Sint-Nicolaas, onder meer de beschermheilige van kinderen, enkele kinderen tot leven hebben gewekt en hij zou hen speculoos te eten hebben gegeven, een hard koekje dat lang houdbaar is. Sindsdien is sinterklaas het feest van kinderen én van speculoos. Voor een goede speculoos worden het recept, met ingrediënten van topkwaliteit, en de gespecialiseerde knowhow bij voorkeur van de ene generatie op de andere en van de ene professional aan de andere overgedragen, waardoor de kwaliteit en authenticiteit van de speculoos bewaard blijven. Speculoos is afkomstig uit België en bestaat al sinds 1829. In België is speculoos een zeer populaire lekkernij, vooral tijdens de feestdagen. Salem Sassi werkt al 26 jaar bij Maison Dandoy, waar hij toeziet op de speculoosproductie. Maison Dandoy maakt speciale speculoosvormen tot wel 80 en zelfs 90 centimeter hoog om de smaakpapillen van klein en groot te verwennen. Als het doordrenkte koekje intact blijft, is het gemaakt van goede speculoos. Maison Dandoy is een familieverhaal dat zes generaties overspant, waarbij basisrecepten door de jaren heen met traditioneel vakmanschap worden gemaakt. De onderneming is opgericht in 1829 door Jean-Baptiste Dandoy.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Max Mulders
Max Mulders
2025-10-06 12:39:28
Count answers : 7
0
Het verhaal van het Biscoff koekje is prachtig. Het begon met toeval: midden jaren 1980, op een beurs, ontdekte een Amerikaanse voedingsdistributeur de Lotus Speculoos, 'The best cookie in the world', zei hij. 'I am gonna sell it to the airlines.’' Delta Airlines kwam aan boord, het koekje kende veel succes maar er werd niet geïnvesteerd in meer export. Tot men in 2015 besliste om het merk Biscoff verder uit te bouwen tot het gigantische succes van vandaag.
Joey Tuithof
Joey Tuithof
2025-09-27 04:44:12
Count answers : 3
0
Volgens officiële bronnen vindt speculaas zijn oorsprong in de 17de eeuw in België, dat toen deel uitmaakte van de Spaanse Nederlanden. Het recept wordt aan geen enkele banketbakker in het bijzonder toegeschreven, en historici vatten de term speculaas doorgaans samen met het Latijnse woord speculum, dat spiegel betekent, als verwijzing naar het productieproces met behulp van de beroemde houten vorm.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer