:

De oorsprong van Belgische amandelkoek

Tijs Janssen
Tijs Janssen
2025-10-11 22:02:18
Count answers : 6
0
Echter zal een document van het begin van de 17de eeuw aantonen dat de kletskoppen, toen der tijd zeerehoofdjes’ genoemd uit Nederland komen. Om precies te zijn stammen ze uit Leiden af. Een uit Antwerpen – België gevluchte drukker , Zaccharias Heyns (1566-1631) schreef in 1602 over deze kletskoppen. Dit document uit 1602 is het oudste document wat er over een kletskop gevonden is. Wel grappig dat het document dat bewijst waar de kletskoppen zijn oorsprong vinden door een Belg is geschreven.
Jayson Hussein
Jayson Hussein
2025-10-04 19:36:13
Count answers : 4
0
De Belgische steden Veurne en Brugge lijken de herkomst van deze koekjes toe te eigenen. De kletskoppen zouden door een oprichter van een Brugse bakkerij in 1880 zijn ontwikkeld. Toch lijkt het erop dat ze in Leiden eerder al eenzelfde koekje bakten. Hier werd namelijk eerder ‘de kanteling’ bereid.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Azra Estey
Azra Estey
2025-09-27 10:07:01
Count answers : 2
0
De oorsprong van de patisserie is te vinden in de Arabische landen. Daar bestond namelijk al in de vroege jaartelling het beroep ‘suikerbakker’, die destijds zoete hapjes of koekjes maakte met honing, noten, kaas of gedroogde vruchten. Volgens verschillende historische bronnen.
Merle van der Maath
Merle van der Maath
2025-09-27 08:00:48
Count answers : 5
0
Het idee voor het handje ontstond uit een wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Meester Banketbakkers van Antwerpen. In 1934 kwam de Amsterdamse joodse banketbakker Jos Hakker met het winnende ontwerp: een dessertkoekje in de vorm van een handje, gemaakt van boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Rosa Bosman
Rosa Bosman
2025-09-27 05:52:35
Count answers : 5
0
De speculaas was ook geliefd bij de gegoede burgerij aldaar onder de benaming “Spéculation de Liège”. Dit vormde dan ook de basis voor de Hasseltse speculaas die zijn oorsprong vond bij de productkennis van onze Hasseltse bakkers-banketbakkers. Zij haalden hun 'knowhow' bij de Hasseltse stokers die einde 18de eeuw al volop experimenteerden: in de likeurstokerijen vormde suiker immers een belangrijk restproduct. Met deze gedeeltelijk verbrande suikers, “melasse”, (een zekere siroop, nu bruine suiker of potsuiker genoemd) en na toevoeging van bloem en vet voor de gewone speculaas (ordinaire speculaas genoemd) of toevoeging van goede boter voor de goede speculaas (gujje speclaas genoemd) werd de eerste Hasseltse speculaas geboren. Later is men de koek gaan verfijnen door er honing, kruiden, kaneel, amandelen, eieren, melk, maagzout en alkali aan tot te voegen.