:

Het verhaal achter Belgische cuberdon snoep

Bente Wolters
Bente Wolters
2025-10-18 23:19:52
Count answers : 5
0
Twee producenten in het Gentse, thuis van de neuzekes, maken nog de échte cuberdons volgens een traditioneel recept: Confiserie Geldof in Eeklo en Confiserie 2000 in Evergem. De Gentse apotheker De Vynck maakte dit snoepje voor het eerst in 1873, eigenlijk in een poging om een medicijn te bereiden. De suikermassa, op smaak gebracht met onder meer een natuurlijk frambozenaroma en gebonden met plantaardige Arabische gom, wordt eerst in grote ketels gekookt. De kegelvorm van de snoepjes wordt dan in gietpoeder gestempeld. Vervolgens vloeit de dieprode suikermassa in de ontstane holtes en ten slotte worden de cuberdons gebakken in een oven, zodat ze rond de stroop een dun korstje verkrijgen. Week na week wordt dit korstje dikker tot de stroop na een acht- à tiental weken volledig is versuikerd.
Dex van den Velde
Dex van den Velde
2025-10-12 19:07:20
Count answers : 5
0
De cuberdon is een kegelvormig, donkerpaars snoepje met een zachte frambozenkern. De enige échte ‘Gentse neuzekes’ koop je bij Confiserie Geldhof. De cuberdons werden smakelijk bereid sinds 1873, toen de Gentse apotheker de Vynck per toeval het snoepgoed uitvond. De apotheker wilde medicijnen verwerken in een siroop, om de houdbaarheidstermijn van medicijnen te verlengen. Een aantal dagen na zijn experiment merkte de Vynck op dat de buitenste laag van de siroop versuikerd en verhard was. Antoine Geldhof botste in 1939 op deze paarse neuzekes toen hij op veertienjarige leeftijd aan de slag ging bij een plaatselijke Gentse confiserie. De kleinzoon van apotheker de Vynk leerde hem daar het negentiende-eeuwse recept van de delicatesse kennen. Deze exclusieve Vlaamse streekspecialiteit kreeg de bijnaam ‘neuzeke’ door de zeer duidelijke gelijkenis met de vorm van een neus. Gent is dan wel dé neuzekesstad bij uitstek – en wie ‘neuzeke’ zegt, zegt automatisch ‘Gent’ – maar toch worden de neuzekes gemaakt in een confiserie te Eeklo. De neuzekes werden uitgevonden door een Gentse apotheker, maar Confiserie Geldhof produceert de streekspecialiteit al jaar en dag vanuit Eeklo.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Stella Dubois
Stella Dubois
2025-10-06 08:06:21
Count answers : 10
0
De geschiedenis van de cuberdon of ’t neuzeke is gebaseerd op overlevering en heeft zijn oorsprong bij drogisterij Vynck gelegen aan het Oliestraatje. Op een dag in 1873 was de apotheker verbijsterd wanneer hij tussen het afval restanten zag van een siroop waarbij de buitenkant verhard bleek te zijn in tegenstelling tot de binnenzijde die nog “lopende” was. Het was de aanzet om medicijnen te verkopen in snoepvorm en van de formatie van de cuberdon. Toen de drogisterij in 1890 werd verkocht was het de zoon van apotheker Vynck die de cuberdon verder verkocht in zijn bakkerij. Andere bakkers in de buurt boden elk een eigen versie aan waarbij mensen al vlugger achter “neuzekes” vroegen.
Faye Wildschut
Faye Wildschut
2025-09-27 11:19:08
Count answers : 7
0
Volgens de overlevering werd het recept van de cuberdon bij tooval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. Om de houdbaarheid van medicijnen te verhogen, werden eind 19e eeuw veel geneesmiddelen ingenomen in de vorm van siroop. Toen de apotheker een mislukt preparaat na een paar dagen onderzocht, stelde hij vast dat het preparaat een korst had gevormd, terwijl de kern nog vloeibaar was. Met deze ontdekking groeide het idee om het mislukte preparaat alsnog te commercialiseren in de vorm van een bonbon. De cuberdons werden bereid met Arabische gom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakten de cuberdons na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer