:

Waarom heeft mijn courgettesoep een bittere nasmaak?

Rosa Arnold
Rosa Arnold
2025-10-27 10:49:17
Count answers : 4
0
Dat gebeurt in zeldzame gevallen bij slechte kweekomstandigheden, typisch bij hobbytuiniers, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes, zoals schimmelinfecties. Meestal is de oorzaak echter kruisbestuiving met andere soorten. Het risico is dat de planten onderling gaan kruisen, en dan heb je een probleem omdat siersoorten helemaal niet gekweekt zijn op een laag cucurbitacinegehalte. Cucurbitacinen worden door courgettes geproduceerd als afweermechanisme, zogezegd een biologisch bestrijdingsmiddel, en dat is ook tegen een grote diersoort zoals de mens effectief.
Stella Dubois
Stella Dubois
2025-10-21 13:08:39
Count answers : 10
0
Courgettes die in de winkel of op de markt te koop zijn, zijn veilig om te eten. Bij pompoenen of courgettes uit eigen kweek kunnen er problemen ontstaan. De oorzaak van het probleem is vaak dat in de tuin zowel pompoenen als sierpompoenen worden geteeld. De bijen kunnen hier zorgen voor een kruisbevruchting. Hierdoor ontstaan zaden die vruchten geven die cucurbitacines bevatten. Deze vruchten zijn vaak niet te onderscheiden van de ongevaarlijke eetbare pompoen of courgette.

Lees ook

Hoe maak je courgette soep romiger?

Voeg de kokosmelk toe en verwarm de soep nog even door zonder te laten koken. Schenk de groentebouil Lees meer

Moet je courgette schillen voor de soep?

Het schillen van een courgette is niet nodig. Net als in de rest van de groente zitten er in de schi Lees meer

Maurits Bud
Maurits Bud
2025-10-12 20:54:38
Count answers : 5
0
Courgettes kunnen bitter smaken door de aanwezigheid van cucurbitacines, veroorzaakt door stress tijdens de groei. Stressfactoren zoals hoge temperaturen, onvoldoende water en onregelmatige voeding verhogen het risico op bitterheid. De bitterheid in courgettes is vaak het gevolg van de aanwezigheid van cucurbitacines, natuurlijke stoffen die in verschillende soorten komkommerachtigen voorkomen. Courgettes kunnen onder verschillende omstandigheden stress ervaren, wat leidt tot een verhoogde productie van cucurbitacines.
Bente van den Broek
Bente van den Broek
2025-10-04 05:43:16
Count answers : 5
0
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. De stof cucurbitacine maakt courgettes namelijk ontzettend bitter. Dat kan gebeuren bij slechte kweekomstandigheden, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes. Meestal ontstaan er echter alleen giftige exemplaren na kruisbestuiving met andere soorten. Het heeft dan nog geen invloed op de vruchten van dat jaar, maar als er zaden worden gewonnen uit courgettes die zijn bevrucht met het stuifmeel van bijvoorbeeld sierkalebassen, kan de stof cucurbitacine na verloop van tijd wél weer opduiken. Het gif en de bittere smaak verdwijnen niet na verhitten, dus ook na bereiding is het duidelijk te proeven.

Lees ook

Hoe krijg je courgette soep dikker?

Om courgettesoep dikker te maken kun je meer aardappel toevoegen. Room of roux verdikt de soep ook. Lees meer

Hoe kan ik courgettesoep minder bitter maken?

Om courgettesoep minder bitter te maken kun je de zaden en schil verwijderen voordat je de courgette Lees meer

Aylin Woutersz
Aylin Woutersz
2025-10-04 04:33:54
Count answers : 6
0
De smaak van een courgette kan bitter zijn door een kruisbevruchting tussen pompoenen en sierpompoenen, waardoor zogeheten cucurbitacines ontstaan. Deze stoffen kunnen ook ontstaan als een stressreactie, als een courgette langdurig droog staat en last krijgt van hittestress. Het is belangrijk om een 'mulchlaag' aan te brengen rondom je planten om dit te voorkomen. Als een courgette bitter smaakt, kun je dit niet wegkoken of bakken, en moet je het beter niet opeten.