:

Hoe krijg je uiensoep op smaak?

Jayda Lamore
Jayda Lamore
2025-11-12 18:35:09
Count answers : 6
0
Uiensoep maak je dus door de ui te karameliseren, af te blussen met (runder)bouillon en op smaak te brengen met o.a. een beetje tijm. Je voeg dan altijd nog een halve eetlepel bruine basterdsuiker toe. Dit zorgt voor die kenmerkende bruine kleur die de soep anders van de runderbouillon krijgt, maar ook voor een klein beetje extra zoetigheid. Breng de soep tot slot op smaak met peper en zout. Leg er vlak voor je de soep gaat serveren een stukje stokbrood in, strooi er wat geraspte kaas overheen en zet dit nog even onder de grill. Serveer de soep warm en geniet ervan.
Annabel Janga
Annabel Janga
2025-11-11 14:21:07
Count answers : 7
0
Smelt de boter op laag vuur in de soeppan. Doe de uienringen erbovenop. Bestrooi met een theelepel zout. Zet het vuur zo hoog dat je de uien zachtjes hoort pruttelen, maar dat ze niet kleuren, ook niet op de bodem. Check dit door wat uien van de bodem te vissen. Als je de juiste temperatuur hebt gevonden, doe je de deksel op de pan. Schep elk uur om. Je ziet de uien dan langzaam slinken en hun vocht los laten. Na een paar uur heb je een lichtgele uiencompote die nog plm ¼ van het oorspronkelijke volume had. Zet het vuur nu iets hoger en ga verder zonder deksel op de pan. Het vrijgekomen vocht gaat verdampen en de uien gaan karameliseren. Dit duurt 30 minuten tot 2 uur, afhankelijk van hoe hoog je het vuur zet. Roer regelmatig om en schraap uien van de bodem. Dit moet vaker als het vuur hoger staat. Als de uien gelijkmatig kastanjebruin zijn, zijn ze klaar. Voeg dan de cognac toe en laat de alcohol verdampen. Voeg de 1,5 liter runderfond en 2 laurierbladeren toe. Laat een half uurtje zachtjes koken. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in vuurvaste kommen. Leg op de soep een snee brood en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de kommen 15-20 minuten in de oven tot de soep gloeiend heet is en de kaas gesmolten.

Lees ook

Wat is het geheim van een goede uiensoep?

Voor een goede uiensoep moet je de uien écht goed laten karameliseren, het liefst zo lang mogelijk. Lees meer

Wat heb je nodig voor een uiensoep?

Uien zijn nodig voor een uiensoep, evenals bouillon en tijd. De bouillon kan worden gemaakt met run Lees meer

Imke de Koning
Imke de Koning
2025-11-02 19:32:59
Count answers : 4
0
Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Maak je de uiensoep liever zonder alcohol? Dan kan je de witte wijn ook gerust achterwege laten. Ook heel erg lekker.
Ravi Koster
Ravi Koster
2025-10-24 13:10:50
Count answers : 3
0
Doordat de suikers die vrijkomen tijdens het fruiten van de uien karameliseren, krijgt de soep zijn kenmerkende smaak. En dus niet van de bouillon.

Lees ook

Is uiensoep goed voor je darmen?

Ook zijn uien prebiotica voor jouw darmen. Dit is gezonde voeding waar jouw darmbacteriën van smulle Lees meer

Welke sterke drank in uiensoep?

Voeg daar een scheut cognac of witte wijn aan toe. Pak nu een royaal wijnglas Noilly Prat en doe di Lees meer

Kian van der Veen
Kian van der Veen
2025-10-17 03:57:20
Count answers : 10
0
Voor de smaak van de soep, moet je de uien goed karameliseren. De uien worden vanzelf zacht en kleuren bruin. Dit proces kan wel 30-40 minuten duren. Breng de soep op smaak met peper en zout en verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje.
Tyler Janssen
Tyler Janssen
2025-10-07 20:59:07
Count answers : 6
0
Je krijgt uiensoep op smaak door de uien langer te bakken, zodat ze net een klein beetje aanbranden. Het gebruiken van sambal bij het aanbak-proces geeft de uiensoep een unieke pittige smaak. Na een half uur koken kun je proeven of de soep op smaak is. Je voegt naar eigen smaak nog peper en zout toe. De bouillon moet in principe al genoeg smaak afgeven samen met de andere smaken.

Lees ook

Hoe lang blijft zelfgemaakte uiensoep goed?

2 dagen houdbaar in de koelkast. Daarna kijk, ruik, proef. 3 maanden in de vriezer. Daarna kan de Lees meer

Welke kruiden zijn lekker in uiensoep?

Tijm en laurier zijn lekker in uiensoep. Lees meer