:

Hoe Belgische mattentaart een traditie werd

Leon Bulut
Leon Bulut
2025-11-04 05:39:53
Count answers : 7
0
Er was al in een 13de-eeuws troubadourlied sprake van ‘matten', dat het eerste recept van de mattentaart werd gevonden in een 16de-eeuws kookboek en dat het Geraardsbergse O.L. Vrouwhospitaal er toen al aankocht. Tegen het einde van de 19de eeuw begon het thuis- en op de hoeve bakken te verschuiven naar de bakkers. De toegenomen welvaart heeft ervoor gezorgd dat men nu niet langer tijd spendeert aan het zelf bakken van de mattentaart. De befaamde Geraardsbergse mattentaart werd in 2009 erkend als streekproduct met beschermde geografische aanduiding.
Elizabeth Bouhuizen
Elizabeth Bouhuizen
2025-11-04 00:10:22
Count answers : 3
0
Sinds 1980 organiseert de Broederschap de jaarlijkse Dag van de Mattentaart. Het is één van de belangrijkste initiatieven om de mattentaart in de kijker te zetten. Stichters van de Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart, 1979.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer