:

Hoe Belgische mattentaart een traditie werd

Wessel Jonker
Wessel Jonker
2025-11-22 18:07:15
Count answers : 5
0
In vele streken verdwenen de matten, in de Denderstreek en een stukje Brabant bleven ze behouden en werden de mattentaarten een lokale traditie. Een vroege link met Geraardsbergen vinden we in de archieven van het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis. In de jaren 1560 werden 2 meisjes vergoed voor het brengen van matten. Het is dan echter tot eind 19de eeuw wachten voor we de eerste sporen vinden van mattentaarten bij de Geraardsbergse bakkers. De Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart vond bewijzen op oude foto’s dat de bakkersfamilie Morre zich reeds specialiseerde in “de tartes à maton” in 1912.
Kyan Karaca
Kyan Karaca
2025-11-12 19:30:53
Count answers : 6
0
De geschiedenis van de mattentaart teruggaat tot in de middeleeuwen. Men gebruikte matten om sauzen van te maken, en nadien om taarten mee te bereiden. Met de benaming ‘matten’ bedoelt men geronnen of gestremde melk, het voornaamste bestanddeel van mattentaarten. Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. Het aanwenden van wrongel in gebak kende blijkbaar succes want Abbé Delcourt vermeldt in zijn 'Histoire de la tarte au Maton' dat de koks en pasteibakkers uit de Middeleeuwen veel geronnen melk gebruikten.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Leon Bulut
Leon Bulut
2025-11-04 05:39:53
Count answers : 7
0
Er was al in een 13de-eeuws troubadourlied sprake van ‘matten', dat het eerste recept van de mattentaart werd gevonden in een 16de-eeuws kookboek en dat het Geraardsbergse O.L. Vrouwhospitaal er toen al aankocht. Tegen het einde van de 19de eeuw begon het thuis- en op de hoeve bakken te verschuiven naar de bakkers. De toegenomen welvaart heeft ervoor gezorgd dat men nu niet langer tijd spendeert aan het zelf bakken van de mattentaart. De befaamde Geraardsbergse mattentaart werd in 2009 erkend als streekproduct met beschermde geografische aanduiding.
Elizabeth Bouhuizen
Elizabeth Bouhuizen
2025-11-04 00:10:22
Count answers : 3
0
Sinds 1980 organiseert de Broederschap de jaarlijkse Dag van de Mattentaart. Het is één van de belangrijkste initiatieven om de mattentaart in de kijker te zetten. Stichters van de Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart, 1979.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer