:

Hoe Belgische chocoladetaart wereldberoemd werd

Olaf Vrancken
Olaf Vrancken
2025-11-04 11:03:45
Count answers : 8
0
Cacao verscheen voor het eerst op Belgische bodem in 1635, meer bepaald in Gent. Volgens de legende proefde de burgemeester van Zürich in 1649 tijdens een bezoek aan België een kop warme chocolade in Brussel en was hij zo onder de indruk dat hij besloot het recept naar Zwitserland te exporteren. Het werd voornamelijk gebruikt om warme dranken te bereiden, maar pas ongeveer tweehonderd jaar geleden werd het door een apotheker gebruikt in zijn bittere medicijnen om ze makkelijker door te slikken. Zijn kleinzoon, geïnspireerd door de innovatie van zijn grootvader, creëerde de eerste praline, een succes dat tot op vandaag standhoudt! In de loop der jaren, en dankzij het onderzoek en de inspiratie van ambachtslui, zijn de Belgische pralines steeds diverser geworden. Bij Leonidas zijn we er bijzonder trots op dat we aan de oorsprong liggen van de beroemde Manon praline, die nu over de hele wereld gewaardeerd wordt.
Quinn Haack
Quinn Haack
2025-11-04 06:06:42
Count answers : 7
0
De geschiedenis van Belgische chocolade is een verhaal van innovatie, perfectie en eeuwenoude tradities. De Belgische reputatie werd gevestigd door iconische chocoladehuizen als Neuhaus, Leonidas en Godiva. Belgische chocolatiers onderscheidden zich door hun technische innovaties, zoals het conche-proces en verfijnde temperingtechnieken. Er zijn verschillende factoren die Belgische chocolade onderscheiden van andere chocoladetradities, zoals de kwaliteit van ingrediënten en ambachtelijke tradities. Tegenwoordig exporteert België jaarlijks meer dan 500.000 ton chocolade naar meer dan 140 landen.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Chloé Hoekstra
Chloé Hoekstra
2025-11-04 05:37:59
Count answers : 9
0
De oorsprong van deze reputatie gaat terug naar de 19e eeuw, toen cacao voor het eerst geïmporteerd werd naar Europa. Belgische chocolatiers perfectioneerden de kunst van het creëren van chocolade door unieke technieken en recepten te introduceren. Het gebruik van eersteklas cacaobonen uit landen zoals Congo heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Belgische chocolade. Een van de meest iconische bijdragen van België aan de wereld van chocolade was de uitvinding van de praline. In 1912 bedacht chocolatier Jean Neuhaus de praline, een kleine gevulde chocolade die sindsdien wereldwijd wordt geliefd. Dit was een revolutie in de chocoladewereld, en het concept van gevulde chocolade werd sindsdien een pijler van de Belgische chocoladetraditie. Tegenwoordig wordt Belgische chocolade geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld. Merken zoals Neuhaus, Godiva en Leonidas zijn internationaal bekend, en Belgische chocoladewinkels zijn een populaire trekpleister voor toeristen.