:

Het verhaal achter Belgische cuberdon snoepjes

Sjoerd Frerichs
Sjoerd Frerichs
2025-11-30 09:49:00
Count answers : 4
0
Wie een neus heeft voor Belgische streekproducten en ambachtelijk snoepgoed, kent de cuberdons waarschijnlijk al. Dit zoete kegeltje werd twee eeuwen geleden per ongeluk ontdekt. Tijdens het ontwikkelen van een hoestsiroop stolde het recept. De ‘neuzekes’ vielen erg in de smaak en ondertussen is de cuberdon zelfs mascotte van Belgische streekproducten. Cuberdons een medicijn? Geef mij dan maar gauw een dozijn!
Boaz Schouten
Boaz Schouten
2025-11-20 19:51:41
Count answers : 9
0
De Gentse apotheker De Vynck maakte in 1873 dit snoepje voor het eerst, eigenlijk in een poging om een medicijn te bereiden. Het was de kleinzoon van de oorspronkelijke uitvinder die Antoine Geldhof het geheime 19de-eeuwse recept van de cuberdons gaf. Een echte cuberdon trakteert je tong op een verrassende stroperige vulling. Cuberdons kennen allerlei culinaire toepassingen, zoals kiprollade met Porto-cuberdonsaus of geitenkaas met cuberdonsnippers. De suikermassa, op smaak gebracht met onder meer een natuurlijk frambozenaroma en gebonden met plantaardige Arabische gom, wordt eerst in grote ketels gekookt. De kegelvorm van de snoepjes wordt dan in gietpoeder gestempeld, daarna vloeit de dieprode suikermassa in de ontstane holtes en tot slot worden de cuberdons gebakken in een oven.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Colin Hexspoor
Colin Hexspoor
2025-11-12 23:11:29
Count answers : 4
0
De cuberdon is een kegelvormig, donkerpaars snoepje met een zachte frambozenkern. De cuberdons worden smakelijk bereid sinds 1873, toen de Gentse apotheker de Vynck per toeval het snoepgoed uitvond. De apotheker wilde medicijnen verwerken in een siroop, om de houdbaarheidstermijn van medicijnen te verlengen. Een aantal dagen na zijn experiment merkte de Vynck op dat de buitenste laag van de siroop versuikerd en verhard was. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar hij bleef toch verder sleutelen aan het ‘neuzeke’. Het eindresultaat? Geen langer houdbare medicijnen, wél een smakelijk snoepje. De kleinzoon van apotheker de Vynk leerde hem daar het negentiende-eeuwse recept van de delicatesse kennen. Antoine verfijnde het recept in 1954 en sindsdien bleef dit ongewijzigd. De paarse snoepjes van weleer proef je vandaag dus nog steeds
Jet Bosch
Jet Bosch
2025-11-04 11:04:25
Count answers : 4
0
Volgens de overlevering werd het recept van de cuberdon bij tooval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. Om de houdbaarheid van medicijnen te verhogen, werden eind 19e eeuw veel geneesmiddelen ingenomen in de vorm van siroop. Toen de apotheker een mislukt preparaat na een paar dagen onderzocht, stelde hij vast dat het preparaat een korst had gevormd, terwijl de kern nog vloeibaar was. Met deze ontdekking groeide het idee om het mislukte preparaat alsnog te commercialiseren in de vorm van een bonbon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakten de cuberdons na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer