:

Hoe Belgische speculaas wereldberoemd werd

Koen de Vos
Koen de Vos
2025-09-23 09:47:01
Count answers : 9
0
Volgens Tuts' opzoekingen vindt de Hasseltse speculaas zijn oorsprong in de jeneverstokerijen waar suiker een belangrijk restproduct was. Met deze gedeeltelijk verbrande suikers werd potsuiker of bruine suiker gemaakt. Hier werd bloem aan toegevoegd en de Hasseltse speculaas was geboren. In de geschiedschrijving duikt een verwijziging naar de Hasseltse speculaas voor het eerst op in 1830 ten tijde van de Tiendaagse veldtocht. Er was toen sprake van een zeer voedzame koek die de bakkers van Hasselt bakten voor de Belgische troepen. Als die toegevoegde grondstoffen maakten van het eindproduct iets speciaals, een woord dat trouwens zeer dicht aanleunt bij het Hasseltse Speclaas .
Jenna El Idrissi
Jenna El Idrissi
2025-09-14 08:49:13
Count answers : 4
0
Ontstaan in de 17de eeuw en populair geworden dankzij het feest van Sinterklaas, heeft speculaas de laatste jaren een wereldwijde reputatie verworven. Volgens sommige deskundigen is het beroemde krokante koekje in het buitenland zelfs bekender dan ons fameuze Manneken Pis. Ondanks zijn lange geschiedenis was speculaas vroeger weinig bekend buiten de grenzen van België, Nederland en Duitsland.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Michelle van Bunschoten
Michelle van Bunschoten
2025-09-03 16:57:46
Count answers : 5
0
Met Lotus Speculoos kon dit niet, want speculoos is een soortnaam, zoals brood of yoghurt. Speculoos konden we niet patenteren en dus niet als merknaam gebruiken bij onze expansie over de hele wereld. Biscoff, biscuit with coffee is de naam van het Lembeke-koekje wereldwijd. Jan Boone’s droom is om van Biscoff een “global brand” te maken, een van de grootste ter wereld conform Coca Cola . Biscoff is nu al het grootste Belgische merk ter wereld.
Fenne van de Velde
Fenne van de Velde
2025-09-03 15:06:08
Count answers : 5
0
In 1932 worden de speculoosjes van Lotus voor het eerst verkocht. In 1932 worden de speculoosjes voor het eerst verkocht in de bakker van Jan Boone, de bedenker van het koekje. Enkele jaren later kan hij ze ook aan cafés en restaurants verkopen als ‘koekje bij de koffie’. In de jaren ’90 krijgen alle reizigers op Amerikaanse vliegtuigen een gratis koekje aan boord. Zij zijn superfans en het koekje is super populair in de Verenigde Staten. Een kwart van alle speculoosjes worden daar verkocht.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer