:

Het verhaal achter Belgische cuberdons

Alex van Veen
Alex van Veen
2025-09-03 23:56:07
Count answers : 1
0
Het verhaal achter Belgische cuberdons: De cuberdon is het neusje van de zalm van de Belgische confiserie. De oorsprong en het recept blijven echter een goed bewaard Belgisch geheim. Tot op vandaag bestaan er verschillende legendes over de oorsprong van de cuberdon. De meest verspreide legende beweert dat dit snoepje in de 19e eeuw werd bedacht door een Vlaamse geestelijke. Volgens andere verhalen zou de cuberdon in het zuiden van het land ontstaan zijn. Een ding is zeker: de cuberdon is een 100% Belgisch product!
Kiki Erdoğan
Kiki Erdoğan
2025-09-03 22:42:44
Count answers : 1
0
Volgens de overlevering werd het recept van de cuberdon bij tooval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. Om de houdbaarheid van medicijnen te verhogen, werden eind 19e eeuw veel geneesmiddelen ingenomen in de vorm van siroop. Toen de apotheker een mislukt preparaat na een paar dagen onderzocht, stelde hij vast dat het preparaat een korst had gevormd, terwijl de kern nog vloeibaar was. Met deze ontdekking groeide het idee om het mislukte preparaat alsnog te commercialiseren in de vorm van een bonbon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit product niet meer in Europa verkrijgbaar en raakten de cuberdons na verloop van tijd bijna in vergetelheid. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Faas Zevenboom
Faas Zevenboom
2025-09-03 21:09:46
Count answers : 2
0
Dit zoete kegeltje werd twee eeuwen geleden per ongeluk ontdekt. Tijdens het ontwikkelen van een hoestsiroop stolde het recept. De ‘neuzekes’ vielen erg in de smaak en ondertussen is de cuberdon zelfs mascotte van Belgische streekproducten.
Quinten le Gallen
Quinten le Gallen
2025-09-03 19:25:33
Count answers : 3
0
De geschiedenis van de cuberdon of ’t neuzeke is gebaseerd op overlevering en heeft zijn oorsprong bij drogisterij Vynck gelegen aan het Oliestraatje, een steegje aan het Steendam. Vele siropen in die tijd, we spreken 1873, waren gebaseerd op Arabische gom. Dat is een plantaardig bindmiddel, kleurloos, smaakloos en geurloos, ook bekend als E414 of acacia gom. Op een dag in 1873 was de apotheker verbijsterd wanneer hij tussen het afval restanten zag van een siroop waarbij de buitenkant verhard bleek te zijn in tegenstelling tot de binnenzijde die nog “lopende” was. Het was de aanzet om medicijnen te verkopen in snoepvorm en van de formatie van de cuberdon. Toen de drogisterij in 1890 werd verkocht was het de zoon van apotheker Vynck die de cuberdon verder verkocht in zijn bakkerij. Andere bakkers in de buurt boden elk een eigen versie aan waarbij mensen al vlugger achter “neuzekes” vroegen.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer