:

De geschiedenis van Belgische suikerwafels

Rick de Bruyn
Rick de Bruyn
2025-09-20 20:50:25
Count answers : 8
0
Luikse wafels zijn een Belgische specialiteit en danken hun naam aan de stad Luik in Wallonië. Het traditionele recept werd bij toeval uitgevonden door een kok van de Prinsbisschop van Luik. Volgens de legende mengde die kok tijdens een banket stukken briochedeeg met stukjes parelsuiker die op het werkblad waren achtergebleven. Het deeg dat zo ontstond, werd gebakken in een traditioneel smeedijzeren wafelijzer. Het resultaat bleek een schot in de roos en de Luikse wafel was geboren. Brusselse wafels zijn dan weer een product van de hoofdstad. Hun geschiedenis gaat terug tot de Middeleeuwen, toen wafels werden gebakken tijdens religieuze feesten en bijzondere evenementen. In die tijd waren wafels een echt luxegerecht, exclusief voor de welgestelden, de enigen die de dure ingrediënten konden betalen. Na verloop van tijd werden Brusselse wafels steeds populairder en groeiden ze uit tot een icoon van de stad. Brusselse chefs ontwikkelden specifieke baktechnieken en aangepaste recepten om de luchtige textuur en opvallende vierkantjes, zo typisch voor de wafels van nu, te garanderen.
Alicia Koning
Alicia Koning
2025-09-12 02:25:10
Count answers : 8
0
Midden 1700 – Volgens de legende werd de Luikse wafel in België uitgevonden door de kok van de Prins van Luik, die origineel een brioche wou maken met stukjes suiker. Dus ook wel de befaamde suikerwafel genoemd. 1620 – De Pelgrims brengen Belgische wafels naar Amerika. 1869 – Cornelius Swarthout patenteert het eerste Amerikaanse wafelijzer. 1953 – Frank Dorsa's Eggo Frozen Waffles werden voor de eerste keer verkocht in supermarkten. 1964-65 – Brusselse restauranthouder Maurice Vermersch brengt het recept van zijn vrouw voor de Brusselse wafel naar de Wereldtentoonstelling in New York. De luchtige wafels met gist zijn razend populair en worden vanaf dan bekend als de ‘Brusselse’ wafel. 2014 – Matthieu Moerenhout, zaakvoerder van Gedelec, komt op het leuke idee om wafels in de vorm van frietjes te serveren in een puntzak. Een combinatie van de internationaal gerenommeerde Belgische specialiteiten: wafels + frieten + chocolade. Zo werden de Wafelfrietjes geboren.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Cornelia Aarts
Cornelia Aarts
2025-09-04 15:26:53
Count answers : 4
0
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het concept van Max is uitgegroeid tot een waar familiebedrijf en bestaat nu 176 jaar. De Brusselse wafel heeft in 1964 internationale bekendheid gekregen op de World Fair in New York. De term “Belgian Waffles” geldt voor zowel de Brusselse en Luikse wafel. De Luikse wafel is vrij zwaar en zoet van textuur, en wordt warm gegeten. De Brusselse wafel daartegen is lichter van textuur en wordt zowel warm als koud gegeten. De wafels worden veel in Zuid – Nederland en België gegeten. Voornamelijk op kermissen, braderieën en kerstmarkten. Maar ook tijdens de jaarwisseling. In België zijn de Brusselse en Luikse wafels het meeste bekend.
Sten Jansen
Sten Jansen
2025-09-04 12:27:30
Count answers : 7
0
Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik. De Luikse wafel is over het algemeen zwaarder dan een Brusselse wafel, en er worden suikerkristallen in verwerkt. Een ander verschil met de Brusselse wafel is de vorm: een Brusselse wafel is rechthoekig, terwijl een Luikse wafel meestal ruitvormig of ovaal is. Luikse wafels worden vaak verkocht op kermissen en braderieën en zijn ook meestal per stuk verpakt in de supermarkt te vinden.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Cornelis Meijer
Cornelis Meijer
2025-09-04 11:42:10
Count answers : 7
0
Er bestaan twee soorten Belgische wafels: de Brusselse wafel en de Luikse wafel. De Luikse wafel is zwaarder dan de Brusselse wafel. De Luikse wafel bevat suikerkristallen waardoor deze een zoetere smaak heeft. De Luikse wafel wordt ook wel suikerwafel genoemd vanwege de suikerkristallen in het beslag. In de internationale omgeving worden Brusselse en Luikse wafels allebei aangeduid als ‘Belgian waffles’ .