:

De traditie van Belgische kerststronk

Hugo Esajas
Hugo Esajas
2025-10-07 15:28:29
Count answers : 6
0
De aandacht voor een boomstronk aan het begin van de winter is afkomstig uit de Germaanse festiviteiten rond de winterzonnewende, ook wel Yule genoemd. Tijdens Yule werd de terugkeer van het licht en de overwinning van de duisternis gevierd. Met de verspreiding van het christendom werd de traditie rond het Yule-blok mee opgenomen in kerstvieringen. De traditie rond de kerststronk was er eerder dan onze vertrouwde kerstboom. Voor de herkomst van deze transformatie moeten we ons op Frankrijk richten.
Daan van der Loo
Daan van der Loo
2025-09-29 16:19:56
Count answers : 12
0
De traditie van de kerstbuche is eeuwenoud en verwijst naar een oud heidens gebruik. Tijdens de kortste nacht van het jaar, op 21 december, trok de pater familias het woud in om een dikke boomstronk uit te zoeken. De stronk werd ceremonieel in de familiehaard opgestookt. Hoe langer hij bleef branden, hoe meer geluk men voor het nieuwe jaar kon verwachten. Inmiddels is van de dikke boomstronk alleen nog een stukje taart over. Wat ons betreft geldt vandaag de dag: hoe lekkerder de bûche, hoe meer geluk voor het nieuwe jaar.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Olivia Feltzer
Olivia Feltzer
2025-09-25 11:33:23
Count answers : 6
0
Het was al evenmin origineel en zeker niet toevallig dat de Kerk de datum van de geboorte van Jezus ging plaatsen op een tijdstip waarop de heidense bevolkingen toen de winterzonnewende vierden. In deze vroege tijden selecteerde het familiehoofd in het woud een grote stronk van een fruitboom, als uitgesproken symbool van overvloed. Volgens sommige tradities had men evenveel stronken nodig als er mensen woonden in het huis. Het vuur mocht absoluut niet uitgaan tijdens de nacht. De assen van de boomstronk werden in de huizen bewaard en moesten dienen als bescherming tegen de bliksem. De assen konden volgens onze voorouders ook de oogsten verbeteren en werden daarom uitgestrooid over de velden. De stronken van vandaag zijn zelden van hout. Het gebak in de vorm van een boomstronk verscheen rond 1870. Deze lekkernijen, voorzien van een dikke laag boterroom (crème au beurre), kennen nog steeds heel wat succes.
Fay Dogan
Fay Dogan
2025-09-12 02:59:18
Count answers : 5
0
De traditie van Belgische kerststronk komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het dessert en recept verspreidden zich al snel naar andere landen. De kerststronk, ook wel kerststam, kerstboomstam of Bûche de Noël genoemd, is een traditioneel nagerecht dat geserveerd wordt rond de kerstdagen in België, Frankrijk, Quebec, Libanon, Vietnam, verschillende andere christelijke Franstalige landen en in het Verenigd Koninkrijk. De traditie gaat terug op een oud, voorchristelijk gebruik tijdens de Winterzonnewende waarbij een echte boomstronk in de familiehaard opgestookt werd. Toen voor de kerstening van Europa de Winterzonnewende gevierd werd, was het een gebruik om door de pater familias een goede stronk hout uit het woud te laten kiezen. De kerststronk komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Vermoedelijk is dit een 19de-eeuwse creatie. In die periode duikt het recept voor het eerst op in diverse Franse kookboeken. De traditie van Belgische kerststronk is een traditioneel nagerecht dat geserveerd wordt rond de kerstdagen in België.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Jennifer Willemsen
Jennifer Willemsen
2025-09-04 12:59:28
Count answers : 9
0
De traditie om in de kerstperiode een kerststronk te eten, een gebak in de vorm van een blok hout, gaat terug op een oud Germaans gebruik waarbij tijdens het joelfeest een dikke eiken tak gedeeltelijk werd opgebrand.