:

Is zelfgemaakte confituur gezond?

Aylin Karaca
Aylin Karaca
2025-09-09 09:35:25
Count answers : 2
0
Confituur kan vers fruit niet vervangen, ook niet als hij zelfgemaakt is van bijvoorbeeld verse aardbeien, kersen of bessen. Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Het assortiment confituur met een verlaagd suikergehalte biedt vaak maar weinig voordelen ten opzichte van de originele producten.
Niels Kramer
Niels Kramer
2025-09-09 09:16:06
Count answers : 1
0
Zelfgemaakte jam kan vaak gezonder zijn omdat je de suikerhoeveelheid en andere toevoegingen kunt controleren. Jam bevat erg veel suiker, dus het is niet per se gezond als je het in grote hoeveelheden eet. Omdat jam rijk is aan suiker, kan overmatige consumptie leiden tot gezondheidsproblemen zoals overgewicht en tandbederf. Kies voor soorten die minder suiker bevatten of probeer zelf jam te maken om de suikergehalte te beperken.

Lees ook

Wat zijn de ingrediënten van speculoospasta?

Ingrediënten: tarwebloem, suiker, plantaardige olie, kandijstroop, rijsmiddel: E500, sojameel, zout, Lees meer

Hoe wordt speculoospasta gemaakt?

Verwarm de slagroom, boter, bruine suikervervanger en vanille in een pan en breng het lichtjes aan d Lees meer

Brian de Leeuw
Brian de Leeuw
2025-09-09 07:49:13
Count answers : 0
0
Confituur bestaat hoofdzakelijk uit fruit en suiker. Het suikergehalte van gewone confituur bedraagt ongeveer 60%, bij suikerarme confituren is dat nog altijd ongeveer 30 tot 40%. Bovendien bevat confituur in tegenstelling tot (vers) fruit nauwelijks vitaminen, aangezien de meeste vitaminen tijdens de bereiding verloren gaan. Confituur bevat ook veel minder vezels en mineralen dan vers fruit, zelfs wanneer je ze zelf maakt. Confituur past dus zeker in een evenwichtige voeding, zolang je er niet te veel van eet. Als je zelf confituur maakt, voeg je best minder suiker toe. Door de kortere kooktijd blijven bovendien meer vitaminen bewaard. Aangezien suiker ook een bewaarmiddel is, zal confituur zonder suiker minder lang houdbaar zijn.
Veerle van Leeuwen
Veerle van Leeuwen
2025-09-09 06:58:51
Count answers : 2
0
Zelfgemaakte jam is stukken korter houdbaar, maar ook daar hangt het af van het aandeel suiker. Hoe hoger het aandeel suiker, hoe langer houdbaar. Wij raden aan om bij zelfgemaakte jam het suikergehalte zo laag mogelijk te houden. Jam bevat bijzonder veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, cariës, hartziekten, en diabetes type 2. Kies daarom altijd voor een variant met weinig suiker. Vergelijk de etiketten en laat jam met meer dan 35% suiker in de winkel staan. Verder heeft pectine een prebiotische werking, dit betekent dat het de vriendelijke bacteriën in je darmen voedt en de darmgezondheid kan verbeteren. Onderzoek toont daarbij ook aan dat pectine gevaarlijke gifstoffen geproduceerd door E coli, een schadelijke bacterie, kan afremmen.

Lees ook

Is speculoospasta gezond?

Speculaaspasta bevat veel suiker én vet. Choco en speculaaspasta bevatten veel suiker én vet. Je heb Lees meer

Is speculoospasta hetzelfde als koekjesboter?

Speculoospasta is niet hetzelfde als koekjesboter. Speculoospasta wordt gemaakt van speculooskoekjes Lees meer

Demi Timmermans
Demi Timmermans
2025-09-09 05:42:09
Count answers : 2
0
Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Wil je de gezondste keuze maken? Kies dan confituur, honing of stroop. Beleg je volkoren boterham met zoete peer, schijfjes aardbei of banaan of zelfgemaakte appelmoes. Voeg dan nog een melkproduct toe en in een mum van tijd zet je zo een gezond ontbijt op tafel. Is confituur gezonder dan choco? Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur. Zoet broodbeleg zoals confituur, choco, honing, stroop, hagelslag, speculaaspasta of ahornsiroop is heel lekker op de boterham maar levert geen belangrijke voedingsstoffen aan. Ze brengen vooral veel suiker en/of vet aan. Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate.
Naud Hassan
Naud Hassan
2025-09-09 05:30:53
Count answers : 1
0
Jam is niet alleen lekker op brood, maar ook door de yoghurt, in een fruitsalade of op de pannenkoek. Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel. Als je minder suiker toevoegt, is het minder lang houdbaar. Jam met minder suiker, zoals de recepten hierboven, is in gesloten potten op een koele, donkere plaats 3 tot 6 maanden houdbaar.

Lees ook

Hoe wordt speculoos gemaakt?

Speculaas bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel, waardoor het een vaste structuur heeft. De koek word Lees meer

Wat is het verschil tussen speculaas en speculoos?

Men neemt aan dat speculoos vroeg in de 20e eeuw in de Belgische regio Verviers is ontstaan. In teg Lees meer