Wat is de ideale espresso?

Giel van der Heyden
2025-08-25 19:34:39
Count answers
: 2
Het hart van het drankje bevat opgeloste suikers, zuren, zouten, cafeïne en andere stoffen, die rijke, heerlijke smaken en aroma’s bevatten waar koffiedrinkers van houden.
De crema fungeert als barrière, die eventuele vluchtige aroma’s beperkt die de onderliggende vloeistof bevat.
Vier kenmerken bepalen de perfecte Espresso, te beginnen met het uiterlijk van de crema: deze moet 3-4 mm dik zijn met een gelijkmatig oppervlak en een hazelnootkleur.
Vervolgens moet de smaak duidelijk in balans zijn tussen zuur, zoet en bitter.
De Espresso moet ook een dichte, volle en ronde body hebben, een andere manier om te beschrijven hoe het aanvoelt in de mond.
Het moet consistent en zwaar zijn, maar variërend van licht tot vol.
Ten slotte is het aroma essentieel.
Volgens koffie-expert Andrej Godina moet “het aroma complex zijn”, wat betekent dat het krachtig en genuanceerd moet zijn, niet eentonig.