:

Waarom heeft mijn espresso geen cremalaag?

Yasmin van den Pol
Yasmin van den Pol
2025-09-05 13:08:06
Count answers : 1
0
Heb je dan slechte koffie, nee, het kan namelijk ook liggen aan de droogmethode, de branding en de versheid van je koffiebonen. Heel donker gebrande bonen leveren bijvoorbeeld minder crema op. Door ze heel donker te branden, komt de olie uit de boon en blijft achter in de koffiemolen en de verpakking. Ook de versheid speelt een rol: voor de mooiste cremalaag zijn je koffiebonen zo’n 3 tot 5 dagen geleden gebrand. Stelregel is: Hoe ouder je koffieboon, hoe minder cremalaag. Te verse bonen leveren overigens ook slechte cremalaag, door de hoge concentratie CO2 die dan nog aanwezig is in je koffiebonen.
Selena van Hugenpoth tot den Berenclauw
Selena van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-08-25 23:33:54
Count answers : 2
0
Afwezigheid van crema kan door de volgende zaken komen - Te grove maling met als gevolg een geringe drukopbouw in de koffiepuck - Slechte preparatie van de koffiepuck met als gevolg geringe drukopbouw en channeling - Oude koffie waar de CO2 reeds uitgegast is - Veel te hoge watertemperatuur

Lees ook

Hoe zet je de perfecte espresso?

1. Verwarm je espressomachine: Zet je espressomachine aan en laat hem opwarmen tot de juiste tempera Lees meer

Hoe maak je espresso op de juiste manier?

Volg onderstaand espresso recept om elke keer weer tot een lekkere espresso te komen: 1. Weeg 18 gr Lees meer

Melissa Wutke
Melissa Wutke
2025-08-25 21:40:43
Count answers : 2
0
De koffie is te grof gemalen. Gebruik een iets fijnere maling. Koffie te zacht aangestampt. Gebruik een iets grotere aanstampkracht tussen 15-20 kg Mogelijk is een filterbakje met enkele wand gebruikt voor voorgemalen koffie.
Jari van der Velden
Jari van der Velden
2025-08-25 21:11:38
Count answers : 1
0
Bij een te lichte cremalaag kan het ook zijn dat de koffie niet fijn genoeg gemalen is of dat je de koffie niet goed genoeg hebt getampt. Hoe langer het geleden is dat je de koffie hebt gemalen, hoe dunner de cremalaag zal zijn. Is die heel licht, dan heb je waarschijnlijk een slappe bak. Het water is dan mogelijk niet heet genoeg geweest, waardoor de koffie niet goed kan oplossen. De middelen die nodig zijn om het laagje te vormen zijn dan dus niet voldoende meer aanwezig.

Lees ook

Hoeveel bar voor perfecte espresso?

Espresso wordt bereid door heet water van ongeveer 87 tot 92 graden Celsius met een druk van 9 BAR d Lees meer

Wat is de ideale espresso?

Het hart van het drankje bevat opgeloste suikers, zuren, zouten, cafeïne en andere stoffen, die rijk Lees meer

Sil de Vos
Sil de Vos
2025-08-25 19:09:05
Count answers : 3
0
Dan los je dit meestal op als je de maalgraad fijner zet, de sterkte per kopje verhoogt of de watertemperatuur verlaagt. Een fijnere maalgraad zorgt voor meer druk tijdens het zetten van de koffie. Zo ontstaat er een mooie, romige cremalaag. De koffiemachine gaat nu meer koffiebonen malen voor het zetten van een kop koffie. Op deze manier zet de koffiemachine de koffie onder een hogere druk, zodat er een vollere cremalaag ontstaat. Als de temperatuur te hoog ligt, komt er geen cremalaag op je koffie.