:

Hoe werkt een Chemex?

Melle Ünal
Melle Ünal
2025-10-14 04:54:30
Count answers : 4
0
Een chemex werkt ongeveer als een normale filterkoffiemachine. De conische vorm van de chemex creëert een langere contacttijd tussen het hete water en de gemalen koffie. Dit resulteert in betere extractie, en dus meer smaak. Het betekent even de tijd nemen voor een bijzondere kop koffie. De werking is vrij eenvoudig, probeer het vooral zelf! De verhouding tussen deze elementen maakt de perfecte kop. De conische vorm van de chemex creëert een langere contacttijd tussen het hete water en de gemalen koffie. Net als een ‘ouderwets’ snelfilter wordt bij slow coffee heet water op versgemalen koffie in een filter geschonken. Langzaam druppelt het hete water door het koffiemaalsel, waardoor alle spannende en frisse smaken van de koffie opgenomen worden.
Nora Sahin
Nora Sahin
2025-10-08 04:30:15
Count answers : 4
0
Natuurlijk begint deze zettechniek met het malen van koffiebonen. Nadat je een bijhorende filter in de trechter geplaatst hebt, doe je de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in de filter, waar je vervolgens een beetje heet water over laat vloeien. Dit zal er voor zorgen dat de beste smaken uit jouw koffie vrij komen. Om de koffie voldoende te vermengen, giet je een tweede keer water in de filter, maximum tot aan de hals. Het overige water wordt daarna aan het mengsel toegevoegd, zodat de koffie zeker gelijkmatig kan trekken. Zodra de koffie klaar is, verwijder je de filter, schenk je de koffie uit en kan de ultieme smaakbeleving beginnen.

Lees ook

Is chemex druppel- of gietbaar?

De Chemex is een gietbaar koffiezetapparaat. Het water druppelt door de koffie heen. Dit proces ka Lees meer

Wat is het verschil in smaak tussen een Chemex en een V60?

De Chemex heeft een dikkere papieren filter en een glazen karaf, wat resulteert in een schonere en h Lees meer

Anne Bijlsma
Anne Bijlsma
2025-09-30 18:36:53
Count answers : 5
0
1. Kook een liter water. 2. Doe de filter in de Chemex en schenk een deel van het gekookte water op het filter. 3. Maal je koffie ongeveer zo grof als suiker. 4. Gooi het water dat nu in de Chemex zit weg. 5. Laat de rest van het water afkoelen tot 88 - 96°C. 6. Schenk voorzichtig een klein deel van het water op de koffie in een constante straal. 7. Schenk de rest van het hete water op de koffie. 8. Laat de koffie in de Chemex lopen. 9. Verwijder de filter voordat je gaat inschenken.
Quinn Walsteijn
Quinn Walsteijn
2025-09-26 17:18:35
Count answers : 7
0
Een Chemex werkt dus ongeveer als een normale filterkoffiemachine. De conische vorm van de Chemex creëert een langere contacttijd tussen het hete water en de gemalen koffie. Dit resulteert weer in betere extractie, en dus meer smaak. Naast deze conische vorm heeft een Chemex ook eigen speciale filters. Deze filters zijn dikker dan normale koffiefilters, waardoor vaste stoffen en oliën in de koffie worden vastgehouden. De werking is vrij eenvoudig, je plaats een filter in de chemex, strooi er gemalen koffie in en voegt water toe. Het water vermengt zich met de gemalen koffie en druppelt door het filter.

Lees ook

Welke maalgraad is geschikt voor een Chemex?

Een fijne maling is het meest geschikt voor een filterapparaat, chemex of opzetfilter. De snelfilter Lees meer

Waarom Chemex?

Door de dikkere filter duurt het langer voordat de koffie klaar is en dus zal je meer geduld moeten Lees meer

Vincent Koç
Vincent Koç
2025-09-14 11:20:11
Count answers : 12
0
Om met de Chemex een heerlijke koffie te zetten hebben we nood aan de volgende slow coffee benodigdheden: Een Chemex koffiemaker Chemex dubbel gevouwen koffiefilters Verse koffiebonen van hoge kwaliteit Een waterkoker Weegschaal nauwkeurig op 0.1g Een simpele timer (die van je gsm is ideaal) Leeg kopje koffie 1. Zuiver de filter Voor je start spoel je best eerst de Chemex koffiefilter uit. Plaats de filter in de Chemex en giet 250 ml lauw tot warm water door de filter heen. Op deze manier spoel je smaakloze stoffen uit de filter, verwarm je de glazen Chemex al op en plakt de natte koffie filter zorgvuldig aan de rand van de koffiemaker. Giet nu het water terug uit de Chemex zonder de filter te verwijderen. 2. Voeg de gemalen koffie toe Op basis van de hoeveelheid koffie, sterkte van de koffie en het formaat van je Chemex, is er een andere aanbevolen hoeveelheid gemalen koffie. De bedoeling is om de totale doorlooptijd te houden tussen de 3,5 en 4 minuten. Naast de vermelde parameters kun je verder de smaak van de koffie beïnvloeden door de koffiekorrels fijner of grover te malen. Gaat de doorloopsnelheid te snel? Maal de koffie dan fijner? Gaat ze te traag, zorg dan voor een iets grovere maalgraad. Bij verschillende koffiebranderijen doen ze dit met plezier op vraag. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende hoeveelheden en verhoudingen voor een optimale Chemex koffie: 360ml 500ml 900ml 1.150ml 55g / liter (licht) 20g 28g 50g 63g 60g / liter (medium) 22g 30g 54g 69g 65g / liter (sterk) 24g 33g 59g 75g 3. Voeg het water toe Om een maximale smaakontwikkeling te krijgen gebruik je het beste water van een ±90°C. Je kan dit gemakkelijk bekomen door je waterkoker het water volledig te laten koken en daarna kort even te wachten tot het water iets is afgekoeld. Hierna giet je het water in verschillende keren over de koffie. Giet eerst een kleine hoeveelheid water op de gemalen koffie zonder dat het water de rand van de filter raakt. Idealiter loopt de koffie nu nog niet door. Wacht nu een 30-tal seconden en begin met gieten. Dit doe je door te starten in het midden en cirkels te maken breder en breder tot aan de rand van filter (zonder de filter zelf te raken). Maak hierna de cirkels terug kleiner tot aan het midden en herbegin. De totale doorlooptijd zoals besproken zou ongeveer 3,5 à 4 minuten moeten zijn. 4. Genieten van een heerlijke slow coffee Verwijder nu enkel nog de resterende koffiefilter met de gemalen koffie en je bent klaar voor een heerlijke kop koffie.