:

De geschiedenis van Belgische vlaai

Gijs van Grinsven
Gijs van Grinsven
2025-10-14 17:49:44
Count answers : 6
0
De geschiedenis van de vlaai is al eeuwenoud. Al in de 16e eeuw beeldde Pieter Bruegel vlaaien af op zijn schilderij Nederlandse spreekwoorden. Het verhaal gaat dat vlaai oorspronkelijk afkomstig is van de Germanen, die brooddeeg op een door het vuur verhitte steen legden. Vervolgens overgoten ze het deeg met honing of vruchtensap of belegden ze het met fruit om het zoeter te maken. Zo was de ‘vlade’, wat ‘plat’ betekent, geboren. In de Duitse historie vinden we de vlaai terug als offerbrood, dat in kloosters werd gebakken in een zogenaamd ‘vladehuis’, en gevuld was met pruimen, peren of appels. In Limburg waren vlaaien onlosmakelijk verbonden met kermissen, die vaak in de oogsttijd plaatsvonden.
Owen Dijkstra
Owen Dijkstra
2025-09-30 22:25:40
Count answers : 10
0
Men bakte toen een soort brood door deeg op een in het vuur verhitte steen te leggen. Dit werd overgoten met honing of vruchtensap en de oervlaai of beter de ”vlade” was geboren. In de historie van de Duitse grensgebieden vinden we de vlaai terug als offerbrood, gebakken in kloosters. Op eerste Paasdag werden de vlaaien door de priester gewijd. En dat gebeurt nu soms nog traditioneel voor Pasen: de witte Paasvlaai. Ook op andere momenten werd vlaai gebakken, alleen niet elke week, maar voor (feestelijke?) gebeurtenissen zoals verjaardagen, bruiloften, communie, begrafenissen en de kermis.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Louise Smits
Louise Smits
2025-09-24 16:40:18
Count answers : 3
0
De oorsprong van Aalsterse vlaai gaat terug tot de middeleeuwen, toen de bakkers van Aalst op zoek waren naar een manier om restjes oud brood te gebruiken. Ze maakten er een grof deeg van en vulden het met fruit en suiker. Zo creëerden ze een eenvoudig, voedzaam dessert voor arme gezinnen. Na verloop van tijd werd het recept verfijnd, met de toevoeging van een deegvlaai en een laagje bruine suiker, tot de lekkernij die we vandaag kennen.
Hendrik Mathieu
Hendrik Mathieu
2025-09-16 16:20:59
Count answers : 6
0
Alleen bakkers uit Nederlands en Belgisch Limburg mogen nu de Limburgse vlaai onder deze noemer verkopen. Het bakproces en uiterlijk moeten voldoen aan strikte eisen, waaronder het feit dat een stukje vlaai uit de hand te eten moet zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet toe op de naleving van deze regels. Een Limburgse vlaai mag geen slagroom bevatten na het bakken en mag nooit worden ingevroren. Deze erkenning waarborgt niet alleen de kwaliteit maar draagt ook bij aan het behoud van de eeuwenoude tradities.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer