:

De geschiedenis van Belgische patisserie

Johannes van Doorn
Johannes van Doorn
2025-10-09 16:46:05
Count answers : 7
0
Rond 1381 voor het eerst gemaakt. In het Franse Lotharingen, in een klooster in Nancy, maakt men dit gebakje voor het eerst. Het werd visitandine genoemd omdat het werd gemaakt door de zusters van de Orde van de Visitatie van Nancy die de bijnaam Visitandines hadden. In 1756. Rond eind 18e eeuw In 1864. In 1910 door Louis Durand, een banketbakker in Maisons-Laffitte, als eerbetoon aan de beroemde wielerwedstrijd Brest-Parijs-Brest, wordt het geserveerd aan de finish. De Merveilleux komt oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen, maar is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in bijna alle bakkerijen en banketbakkerijen in België te vinden. De eerste historische sporen van dit dessert zijn te vinden in Engeland, waar de inwoners dol zijn op vruchtendesserts zoals fruitpuddings.
Helena van Brunswijk
Helena van Brunswijk
2025-10-05 20:25:33
Count answers : 9
0
Een gesprek met Herman Van Dender is een wandeling door de geschiedenis van de Belgische patisserie en chocolaterie.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Ize Klerks
Ize Klerks
2025-09-28 06:37:18
Count answers : 12
0
Geschiedenis van de Belgische praline In 1857 opende Jean Neuhaus een apotheek in de prestigieuze Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Om zijn medicijnen een betere smaak te geven, deed hij een dun laagje chocolade eromheen. Jean Neuhaus Jr., erfde de passie van zijn vader voor chocolade en kwam met het ingenieuze idee een verrukkelijke zachte vulling te gebruiken in plaats van de medicijnen. Zo ontstond in 1912 de praline. Bovendien creëerde Louise Agostini, de vrouw van Jean Heuhaus Jr., in 1915 de eerste 'ballotin', een geschenkdoos met een lint errond, waarin de pralines werden verkocht. Zo werden de Belgische pralines als een echte verwennerij gepresenteerd. De volgende jaren kende de praline in België een hoge vlucht, toen chocolatier Charles Callebaut in 1925 ontdekte hoe hij vloeibare chocolade kon vervoeren. Tien jaar later creëerde Basile Kestekidès (een familielid van de stichter van Leonidas), de legendarische Manon: een grote praline op basis van botercrème met koffiesmaak, met een laagje witte chocolade eromheen. Die heerlijke lekkernij is vandaag nog altijd populair.
Isabel de Wit
Isabel de Wit
2025-09-17 05:59:15
Count answers : 4
0
Hoe is patisserie ontstaan? Volgens verschillende historische bronnen is de oorsprong van banket te vinden in de Arabische landen. Daar bestond namelijk al in de vroege jaartelling het beroep ‘suikerbakker’, die destijds zoete hapjes of koekjes maakte met honing, noten, kaas of gedroogde vruchten. Door handelsreizigers kwamen die zoetigheden ook in onze contreien terecht en ze vielen meteen in de smaak. Daardoor begonnen onze bakkers volop te experimenteren. Vooral rond 1800 met de komst van beschuitbeslag en boterdeeg.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer