:

Hoe Belgische chocolatiers wereldberoemd werden

Rik Janssen
Rik Janssen
2025-10-12 02:27:00
Count answers : 5
0
Belgische chocolade bestaat voornamelijk uit zeer fijn gemalen cacaobonen met een hoger cacaogehalte dan het wettelijke gemiddelde. Ook dat verklaart grotendeels waarom Belgische chocolade wereldberoemd is kunnen worden. De perfecte chocolade maken vraagt immers een unieke vakkennis. Adolphe Meurisse, pionier op het vlak van chocoladeproductie, sticht in 1845 de eerste Belgische chocolaterie. En toch is precies dat wat er gebeurde toen zijn kleinzoon, die eveneens Jean heette, in 1912 de eerste pralines op de markt bracht. De delicatesse wordt ‘praline’ genoemd en kent een enorm succes, dat in grote mate heeft bijgedragen aan de bekendheid van Belgische chocolade.
Sep Hooi
Sep Hooi
2025-10-06 06:32:34
Count answers : 12
0
Cacao verscheen voor het eerst op Belgische bodem in 1635, meer bepaald in Gent. Het werd voornamelijk gebruikt om warme dranken te bereiden, maar pas ongeveer tweehonderd jaar geleden werd het door een apotheker gebruikt in zijn bittere medicijnen om ze makkelijker door te slikken. Zijn kleinzoon, geïnspireerd door de innovatie van zijn grootvader, creëerde de eerste praline, een succes dat tot op vandaag standhoudt. In de loop der jaren, en dankzij het onderzoek en de inspiratie van ambachtslui, zijn de Belgische pralines steeds diverser geworden. Bij Leonidas zijn we er bijzonder trots op dat we aan de oorsprong liggen van de beroemde Manon praline, die nu over de hele wereld gewaardeerd wordt. Het succes van Belgische chocolade is gebaseerd op verschillende zeer objectieve criteria, waarvan het eerste de ingrediëntenkeuze is. De cacaobonen die in België worden gebruikt, zijn van de hoogste kwaliteit omdat ze worden gekozen volgens de plaats van herkomst van de oogst en de manier waarop ze worden verwerkt. Een ander criterium is het minimale cacaogehalte dat chocoladefabrieken moeten hanteren. Ten slotte is het vooral een kwestie van knowhow, en die is in België historisch. De mensen die met Belgische chocolade werken zijn echte kunstenaars, en hun kunstwerken veroveren de harten van iedereen, groot en klein.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Wessel van 't Houteveen
Wessel van 't Houteveen
2025-09-30 07:55:17
Count answers : 8
0
Belgische chocolade is wereldberoemd, letterlijk van hier tot in Tokyo. Japanners staan op Valentijn in de rij om pralines van bijvoorbeeld Antwerpse chocolatier Del Rey te kopen. Antwerpse Chocolaterie Goossens maakt sinds midden jaren 90 chocolade met de zegel van Amerika om te serveren in het Witte Huis. Trump, Obama, Bush en Clinton mogen het dan vaak oneens zijn, over hun keuze voor chocolade is geen discussie, die moet Belgisch zijn.
Hugo Peters
Hugo Peters
2025-09-17 06:12:35
Count answers : 12
0
De havens van Antwerpen zijn een van de grootste invoerhavens van cacaobonen. In 1831 werd in Antwerpen de eerste chocoladefabriek van België geopend en sindsdien heeft de Belgische chocolade de harten van chocoladeliefhebbers wereld veroverd. Het karakter, de samenstelling en smaak van Belgische chocolade is zo uniek dat het een beschermde status in Europa verdient, vinden Belgische chocolademakers. Net als Goudse kaas, parmaham en champagne.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Morris van de Ven
Morris van de Ven
2025-09-17 04:08:59
Count answers : 5
0
Het is eigenlijk begonnen met Sam Fox, de Amerikaanse ambassadeur in Brussel ten tijde van George W. Bush. Die man was eigenlijk een grote chocoladeliefhebber. Hij is hier aangekomen in Brussel en heeft op de ambassade toen opdracht gegeven om bij tien chocolatiers een hoop pralines te gaan halen. Vervolgens is er een blind tasting op de ambassade georganiseerd en daar zijn we toen als besten uitgekomen. Het winnen van de wedstrijd leidde echter al gauw tot meer. In 2009 werd de Democraat Barack Obama verkozen tot president, en zat Fox’ ambtstermijn er op. Dit had echter weinig impact op de chocoladeleveringen. Zowel links als rechts bleek te vallen voor onze chocolade. De Antwerpse chocolatier besloot om het Grootzegel van de Verenigde Staten, dat op officiële documenten gebruikt wordt, in chocolade te maken. Zo zijn we dus ook in het Witte Huis geraakt.