:

De traditie van Belgische appelbeignets

Sil Akin
Sil Akin
2025-09-17 09:27:58
Count answers : 8
0
Gebak met appels bestaan er in verschillende soorten. Je hebt de gekende appelbol die met verloren maandag wordt gegeten. De gewone appelflap is ongeveer hetzelfde, maar wordt koud opgedient. Als laatste heb je de gefrituurde varianten. Een beignet is net die gefrituurde variant. Een gefrituurde appelflap betekent dus een appelbeignet. Een beignet hoeft niet enkel met appel te zijn, maar kan ook met kersen, krieken, peer, ananas.
Jamie van de Wiel
Jamie van de Wiel
2025-09-17 08:56:07
Count answers : 8
0
In België zijn smoutebollen of oliebollen net als appelbeignets eigenlijk typisch voor kermissen. In Nederland is het dan weer juist een jaarlijkse traditie om oliebollen, appelbeignets of appelflappen te eten met oud en nieuw. Wanneer je hier bij mij in de buurt naar de winkel gaat, dan verkopen ze ook vaak appelschijfjes in gefrituurd bladerdeeg als appelbeignet. Of dit wel of geen appelbeignets zijn, daarover zijn de meningen verdeeld. Zijn voor mij appelschijfjes die in een soort van oliebollendeeg, gebakken uit de frituur komen. De varianten met bladerdeeg uit de oven of de friteuse blijven voor mij appelflappen.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Michelle Peters
Michelle Peters
2025-09-17 06:58:29
Count answers : 4
0
Vaak dus ook andere gefrituurde specialiteiten zoals appelbeignets of appelflappen. Mij doe je eigenlijk een groter plezier met beignets. Appelbeignets of zoals mijn vader ze vroeger maakte, bananenbeignets.
Yasmine van de Veen
Yasmine van de Veen
2025-09-17 05:59:34
Count answers : 7
0
Appelbeignets, vaak gezien als een traditionele traktatie in Nederland, hebben een interessante geschiedenis en zijn diep geworteld in de Nederlandse eetcultuur. Nederlandse Traditie: Appelbeignets zijn een geliefde lekkernij in Nederland, vooral tijdens feestdagen zoals Oud en Nieuw. Middeleeuwse Invloeden: De wortels van gefrituurde deegwaren gaan terug tot de middeleeuwen. Regionale Variaties: Hoewel appelbeignets vaak geassocieerd worden met Nederland, bestaan er ook vergelijkbare gerechten in andere culturen. Appelbeignets in de Nederlandse Cultuur Feestdagen: Appelbeignets worden traditioneel gegeten tijdens Oud en Nieuw. Receptvariaties: In Nederland worden appelbeignets vaak gemaakt met dikke schijven appel die door een beslag worden gehaald en vervolgens gefrituurd. Sociale Aspect: Het maken van appelbeignets is vaak een sociale activiteit, waarbij families en vrienden samenkomen om deze lekkernijen te bereiden en te genieten. Culturele Symboliek Appelbeignets symboliseren gezelligheid, traditie en het vieren van het nieuwe jaar. Ze vertegenwoordigen ook een stukje culinaire geschiedenis dat door de generaties heen is doorgegeven. Kortom, appelbeignets zijn niet alleen een smakelijke traktatie, maar ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Het maken en genieten van deze lekkernij brengt mensen samen en houdt oude tradities levend.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer