:

Het geheim van Belgische stroop

Lorenzo van der Heyden
Lorenzo van der Heyden
2025-09-17 14:47:05
Count answers : 8
0
Het geheim zit ‘m in de juiste afstemming van fruitrassen, kooktijden en temperatuur. Het fruit wordt eerst op houtvuur gekookt in een reusachtige koperen ketel van zo’n 600 tot 700 liter. Daarna wordt de pulp geperst. Het gezeefde sap wordt vervolgens in dezelfde ketel ettelijke uren ingekookt tot ongeveer 15% van het oorspronkelijke gewicht van het fruit. In de laatste twee uur moet er flink geroerd worden met een lange houten roerspaan. Het oog van de meester bepaalt de juiste dikte. Ambachtelijke stroop wordt gestookt van puur fruit, zonder enige verdere toevoeging. Bij voorkeur een mengsel van traditionele lokale appel- en peerrassen.
Wessel Jonker
Wessel Jonker
2025-09-17 12:14:03
Count answers : 4
0
Luikse stroop of siroop is een Belgische appel- en perenstroop. Het is een zoet product met een zurige toets, dat bestaat in diverse varianten: doux, demi-doux en sur. Een manier om de gevallen vruchten te bewaren was ze te verwerken tot stroop. Tegenwoordig zoeten sommige producenten hun Luikse stroop aan met dadels, suikerbietensap of zelfs suiker, maar oorspronkelijk waren de enige ingrediënten appels en peren. De stroop wordt gemaakt door de vruchten langzaam in hun geheel te koken, ze dan te persen of te centrifugeren, en vervolgens hun sap nog enkele uren in te koken in aanwezigheid van pectine uit de appelschil.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Johanna Ramcharan
Johanna Ramcharan
2025-09-17 10:55:46
Count answers : 7
0
Het geheim van Belgische stroop ontdek je in de Stroopmakerij. De Stroopmakerij produceert meer dan stroop, waaronder Chocofruit, een chocopasta met Belgische chocolade en fruit. De Stroopmakerij maakt ook Poiret, een siroop met alleen maar vruchten. Pomona is een product van de Stroopmakerij en wordt bereid met stroop van suikerbieten en ingedikt sap van appelen. Om meer te leren over het stroopmaken kun je een bezoek brengen aan de Stroopmakerij.
Merijn Erdoğan
Merijn Erdoğan
2025-09-17 10:46:43
Count answers : 3
0
Het geheim zit ‘m in de juiste afstemming van fruitrassen, kooktijden en temperatuur. Het fruit wordt eerst op houtvuur gekookt in een reusachtige koperen ketel van zo’n 600 tot 700 liter. Daarna wordt de pulp geperst. Het gezeefde sap wordt vervolgens in dezelfde ketel ettelijke uren ingekookt tot ongeveer 15% van het oorspronkelijke gewicht van het fruit.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer