:

De geschiedenis van Belgische bakkerijen

Hugo Peters
Hugo Peters
2025-09-17 18:02:26
Count answers : 9
0
Brood is opgedeeld in drie gedeeldes, de eter, de bakker en de overheid. Het gaat over de Belgische situatie van 1800 tot nu. Twee revoluties Kortweg hebben er twee grote revoluties plaatsgevonden in de eerste was een prijsrevolutie in 1890 die betaalbaar zuiver witbrood tot resultaat had. De andere is de smaakrevolutie van 1990 die voor betaalbaar en gezond bruinbrood zorgde.
Rosa Duhme auf der Heide sive Heydahrens
Rosa Duhme auf der Heide sive Heydahrens
2025-09-17 17:17:22
Count answers : 7
0
Het aantal bakkers wettelijk beperkt, zoals in Frankrijk tot 1863, en neemt de bevolking van een stad of een gemeente toe, dan moet de bakker meer helpers aanwerven, een grotere oven gebruiken of de arbeid anders organiseren. Het liberale België van 1830 kent een regime van vrije vestiging. Om een bakkerij te starten volstaat het de toelating van de gemeente te krijgen, wat gebeurt na eenvoudige vraag, betaling van patentbelasting en het voldoen aan enkele voorwaarden zoals het onderhoud van oven en schouw. In 1846 telde België 7506 bakkers. Dat was 1 bakker voor 577 inwoners. Anno 2018 telde België er 5995 voor 11.376.070 inwoners. Omgezet komt dit neer op ongeveer 1 bakker voor 1897 inwoners. Sinds het einde van de achttiende eeuw heeft de overheid een dikke vinger in het brooddeeg. De jaren 1794, 1815, 1845, 1855, 1914 en 1940 hebben het beleid sterk gestuurd, soms met jarenlange gevolgen. Maar meestal kijken de lokale en nationale beleidslieden weg van de broodplank van de Belg. Controle van de graaninvoer- en productie is essentieel tot de jaren zestig met het doel voldoende calorieën en sociale rust te waarborgen.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Juliette Verhoeven
Juliette Verhoeven
2025-09-17 17:11:51
Count answers : 3
0
Professor Peter Scholliers vertelt ons over de Belgische broodgeschiedenis, vanuit het standpunt van haar makers en eters en de politiek, maar ook de evolutie van onze broodvoorkeur, de prijsevolutie van de grondstoffen en de sociale veranderingen en evoluties daaromtrent. De intrede van de broodbakmachine en het ontstaan van de thuisbakker maken deel uit van de Belgische broodgeschiedenis. Steven Kaplan deed hetzelfde voor Frans brood met zijn laatste boek “Good bread is back”. Een website genaamd “historie van de bakkerij” gaat over Nederland. Er was een TV reeks met Robèrt van Beckhoven die door Europa reist en op zoek gaat naar alles wat met brood te maken heeft.
Yfke Weerdenburg
Yfke Weerdenburg
2025-09-17 15:57:44
Count answers : 5
0
De basis werd gelegd door de joodse Benjamin Bloch en echtgenote Sophie Loeb. In 1898 kwamen ze zich vestigen te Gent nadat Benjamin al in de leer was in Charleroi en Luik, want familieleden hadden toen reeds bakkerijen in Brussel, Antwerpen, Luik en Oostende. Onder de naam "Boulangerie Viennoise" openden zij op 30 april 1899 hun zaak, na de Eerste Wereldoorlog veranderde de naam in "Boulangerie Alsacienne". Om deze reden kozen ze voor een benaming die verwees naar hun streek van herkomst, de Elzas. De tearoom naast de bakkerij werd in 1905 geopend.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Hanna Westermann
Hanna Westermann
2025-09-17 14:58:32
Count answers : 5
0
De bakkerij werd in 1943 opgericht op het Sint-Katelijneplein in Brussel en verhuisde in 1970 naar een nieuw pand in Ninove. In de jaren 60 versterken Gerards zonen Erik en Johan het bedrijf. Met de overname van 'La Lorraine Bakery', diversifieert het bedrijf van maalderij- naar bakkerijactiviteiten. De geschiedenis van Belgische bakkerijen wordt verteld door de groei en expansie van "La Lorraine Bakery" in de loop van de jaren. Oprichting van een familiebedrijf, ons verhaal begint bij Gerard Vanherpe, die een maalderij opricht in Gent, België. Het bedrijf groeide en breidde uit naar andere landen, waaronder Tsjechië, Polen en Roemenië.