:

Het geheim van Belgische praliné

Dean de Groot
Dean de Groot
2025-10-14 01:12:40
Count answers : 10
0
Het geheim van Belgische chocolade is echter geen bijzonder ingrediënt of techniek maar de uitzonderlijke passie van de chocolatiers voor het vak. Eerst en vooral ontdekten we dat ze ingrediënten van de hoogste kwaliteit gebruiken. Ten tweede verschilt het chocoladeproces van industriële methodes. Dit draagt bij tot een meer uitgesproken en uniek smaakprofiel. Niet alleen de cacaobonen maar ook de noten, kruiden, specerijen, room en boter in hun recepten worden zorgvuldig geselecteerd. Alle chocolatiers die we ontmoetten, waren zo gepassioneerd door chocolade dat ze er elke minuut van de dag mee bezig waren.
Daphne Köse
Daphne Köse
2025-10-04 01:08:42
Count answers : 8
0
De Belgische chocolade en praline is wereldvermaard, maar de oorsprong van de meeste pralines is niet meer te achterhalen. Geïnspireerd door de paardenkoersen specialiseerden chocolatiers in de Leiestreek, waaronder Tony Boeckaert, zich begin jaren 80 in de paardenkoppraline. Ze gebruikten een standaard moule van een paardenkop, vulden die met hazelnoot praliné en voegden een krokante toets toe. Iedere chocolatier legt zijn nuances anders maar de basis is dezelfde: hazelnoot praliné met een krokantje. De receptuur van de praliné vulling en verhoudingen dikte chocolade vs vulling houden de chocolatiers geheim.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Amir Vermeulen
Amir Vermeulen
2025-09-30 13:30:32
Count answers : 7
0
Meer dan 160 jaar geleden ontwikkelde Jean Neuhaus de praline, de eerste in een lange reeks innovaties van het Belgische chocoladehuis. Uit een studie van iVox uit 2017 blijkt namelijk dat maar liefst een derde van de Belgische pralines geconsumeerd wordt in combinatie met koffie. Chocolade en koffie zijn zo’n match made in heaven en dat is duidelijk geen geheim voor de Belgen. Het principe dat smaken elkaar versterken of aanvullen als ze gemeenschappelijke componenten hebben.
Sjoerd Frerichs
Sjoerd Frerichs
2025-09-17 18:58:25
Count answers : 4
0
Het geheim van de Belgische chocolade zit in zijn samenstelling en de expertise van de Meester-Chocolatiers. Belgische chocolade bevat meer cacao dan chocolade afkomstig uit andere landen. Er geldt een minimumhoeveelheid van 43%. Bovendien moet de chocolade gemaakt worden met 100% pure cacaoboter, zonder toevoeging van andere plantaardige vetstoffen. Leonidas garandeert bovendien dat zijn chocolade geen palmolie bevat.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Sjoerd Ruijs
Sjoerd Ruijs
2025-09-17 16:20:22
Count answers : 4
0
Het geheim van Belgische praline is het gebruik van een dun laagje chocolade om medicijnen mee te bedekken, wat later werd vervangen door een zachte vulling. De Belgische praline werd in 1912 uitgevonden door Jean Neuhaus Jr. die een dun laagje chocolade gebruikt om een zachte vulling te bedekken in plaats van medicijnen. Vlaamse chocolatiers maken pralines van de beste cacao met een verfijnde vulling. Hun smaakpapillen zijn getraind om verschillende subtiele smaken te detecteren. Chocolade, en dus ook praline, moet zorgvuldig geproefd worden om zijn volle smaak te ervaren. Behalve de smaak speelt de gewaarwording van smelten in de mond ook een belangrijke rol bij het ervaren van chocolade. Er zijn veel verschillende smaakverschillen en variëteiten aan pralines beschikbaar. De recepten voor pralines zijn geen geheim meer en chocolatiers onderscheiden zich tegenwoordig op het gebied van creativiteit en innovatie. De keuze aan smaken en variëteiten is tegenwoordig groter dan ooit. Gedurende de voorbije twintig jaar hebben chocolatiers nieuwe en innovatieve methoden ontwikkeld om pralines te maken. Ook al kun je Belgische pralines overal ter wereld vinden, niets overtreft het proeven van vers gemaakte pralines rechtstreeks van de bron in België.