:

Waarom Belgische stoemp een wintergerecht is

Linn Wever
Linn Wever
2025-11-25 02:51:41
Count answers : 6
0
Volgens mij komt dat nog vanuit de tijd dat men noodgedwongen met de seizoenen mee moest eten, omdat er nog geen groente vervoerd werd over de hele wereld, men nog geen kassen had, en geen vriezers. In de winter was er toen geen vers voedsel verkrijgbaar, en was je aangewezen op ingrediënten die lang bewaard konden blijven, zoals aardappel, ui en wortel. Daarnaast speelt onze voorkeur denk ik ook een rol erin, veel mensen hebben in de zomer meer behoefte aan fris voedsel en in de winter in warm en zwaar voedsel.
Phileine Özcan
Phileine Özcan
2025-11-23 01:05:28
Count answers : 9
0
Daar zit dus best wel veel gezonde voedingswaarde in, een echt gerecht dat je in de wintermaanden goed kunt eten.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Philip van Baalen
Philip van Baalen
2025-11-10 23:22:58
Count answers : 8
0
Stoemp is een typisch armemensengerecht. Het vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Nederland, de bakermat van de meest geschikte stoempaardappel, het bintje. In de volkskeuken waar de werkman ’s middags naar huis kwam om warm te eten, was stoemp iets wat dagelijks op het menu kwam. Vlees, aardappelen, groenten en vleessaus werden samen op één bord geserveerd en geplet. Stoemp was dus eerder een serveerwijze dan een echt gerecht. Landen met een rijke aardappelcultuur hebben elk hun eigen variant van stoemp. De Nederlanders noemen het stamppot, de Ieren hebben het over colcannon en de Basken beschouwen de trinxat als één van hun nationale gerechten.
Imran van der Linden
Imran van der Linden
2025-11-02 23:42:50
Count answers : 5
0
In België noemt men dit ook 'wortelstoemp'. De onderdelen van de stamppot worden in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. De zuurkool wordt apart gekookt van de aardappelen, omdat deze door de invloed van het zuur uit de kool niet gaar worden. Naar smaak wordt zout, peper en eventueel boter of ander vet toegevoegd. Direct daarna wordt het gerecht, vaak met apart bereid vlees, geserveerd. Dikwijls wordt er (vlees)jus in een 'kuiltje' bij gegeven.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer