:

Hoe Belgische mattentaart een streekgerecht werd

Chloë Avci
Chloë Avci
2025-11-04 19:02:30
Count answers : 7
0
In vele streken verdwenen de matten, in de Denderstreek en een stukje Brabant bleven ze behouden en werden de mattentaarten een lokale traditie. In de eerste kookboeken duiken reeds recepten op met matten. De Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart vond bewijzen op oude foto’s dat de bakkersfamilie Morre zich reeds specialiseerde in “de tartes à maton” in 1912. Het is dan echter tot eind 19de eeuw wachten voor we de eerste sporen vinden van mattentaarten bij de Geraardsbergse bakkers. Een vroege link met Geraardsbergen vinden we in de archieven van het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis. In de jaren 1560 werden 2 meisjes vergoed voor het brengen van matten.
Alex Visser
Alex Visser
2025-10-31 15:58:05
Count answers : 7
0
De bakkers van Geraardsbergen en Lierde betrekken nog steeds hun matten uit eigen streek, dé voorwaarde om hun mattentaarten als Geraardsbergse mattentaarten te mogen verkopen. Deze traditie bestaat nog steeds in deze streek en heeft mee geleid tot de Europese erkenning van de Geraardsbergse mattentaart als typisch streekproduct van Geraardsbergen, Lierde en hun deelgemeenten. De productie van matten gebeurt nog steeds op artisanale wijze bij een 10-tal melkveehouders uit de voornoemde streek. In één specifieke regio van Vlaanderen, de streek van Geraardsbergen, zochten de landbouwers hun heil in de productie van matten.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Jenna Smit
Jenna Smit
2025-10-20 22:27:55
Count answers : 11
0
In 2007 heeft de Geraardsbergse mattentaart als eerste Vlaams lekkernij de heilige graal voor streekproducten binnengehaald: de Europese erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Daarbij mag de naam van de streek gebruikt worden om het product aan te duiden, zoals de Ardeense ham.
Annemijn Elsjan of Wipper
Annemijn Elsjan of Wipper
2025-10-13 03:46:12
Count answers : 5
0
Een mattentaart is een gebak dat zijn oorsprong in Teralfene vindt, maar voornamelijk in de streek van Geraardsbergen aangetroffen wordt. De kwaliteit van de matten wordt bepaald door de kwaliteit van de melk. De bodemgewassen in de streek van Geraardsbergen-Lierde spelen dus indirect een rol bij de productie van de mattentaart. Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. De Geraardsbergse mattentaart heeft op 15 februari 2007 als eerste Vlaams streekproduct het label "beschermde geografische aanduiding" gekregen van de Europese Commissie.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Sil Özkan
Sil Özkan
2025-10-09 20:51:22
Count answers : 6
0
De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in Westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e tot het begin van de 19e eeuw. Het gebak had toen reeds hoofdzakelijk de karakteristieke ronde vorm, terwijl in Brabant ook de schietspoelvorm voorkwam. Oorspronkelijk was de mattentaart, met als bakermat en voornaamste productiecentrum het Geraardsbergse, vooral bekend in Aalst, Brussel, Lessen, Aat, Elzele, Ronse, Brakel, Gent en Charleroi. Geraardsbergen mag zichzelf „mattentaartenstad” noemen, terwijl het naburige Lierde de titel van „mattentaartengemeente” toegewezen heeft gekregen. Vandaag de dag wordt deze specialiteit over heel België geapprecieerd.
Floor Molenaar
Floor Molenaar
2025-09-27 06:36:57
Count answers : 3
0
Al zo’n vierhonderd jaar geleden stelden de leden van de bakkersgilde van Geraardsbergen een huishoudelijk reglement op met de kwaliteitsregels waaraan hun mattentaarten moesten voldoen. In 2006 kwam de bekroning: de Geraardsbergse mattentaarten verkregen als eerste Vlaamse product het felbegeerde Europese label van Beschermde Geografische Aanduiding. De taartjes genieten hierdoor dezelfde status als champagne, parmaham of fetakaas. Het BGA-label betekent dat de Geraardsbergse mattentaarten enkel gemaakt mogen worden in Geraardsbergen, de aangrenzende gemeente Lierde en hun deelgemeenten. Ook de melk en de matten moeten afkomstig zijn van boerderijen uit dit gebied. Geraardsbergse mattentaarten zijn kleine ronde taartjes uit bladerdeeg, opgevuld met de befaamde mattenbrij. De mattentaart is zeer geliefd tot ver buiten de streek. Het is een volkstaart, vroeger wist bijna elke huismoeder hoe ze een mattentaart moest maken.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer

Olaf Vrancken
Olaf Vrancken
2025-09-27 06:35:46
Count answers : 8
0
Gedurende een lange tijd was de mattentaart een taart die thuis werd gebakken door 'huisvrouwen', maar na de Tweede Wereldoorlog werd dit steeds minder gedaan. De eerste bakkerij waar ze zelf mattentaarten bakten, was in Geraardsbergen. Vanaf toen bakten meer en meer bakkers de taart in grote hoeveelheden en klanten vonden hun weg er eenvoudig naartoe. De stad speelde in op de populariteit van het taartje en begon het steeds meer te promoten als streekproduct van Geraardsbergen. In 1979 riepen leden van de bakkersbond het 'Broederschap van de Geraardsbergen mattentaart' in het leven. Vandaag de dag bestaan zij nog altijd en promoten ze het taartje als culinair streekproduct.