:

De geschiedenis van Belgische patissiers

Floortje Sambo
Floortje Sambo
2025-11-03 14:36:22
Count answers : 8
0
Een gesprek met Herman Van Dender is een wandeling door de geschiedenis van de Belgische patisserie en chocolaterie maar ook een terugblik op het medailletijdperk van de Belgische hoogdagen van de patisseriewedstrijden.
Zeynep Willems
Zeynep Willems
2025-10-26 18:00:20
Count answers : 5
0
Hoe is patisserie ontstaan? Volgens verschillende historische bronnen is de oorsprong van banket te vinden in de Arabische landen. Daar bestond namelijk al in de vroege jaartelling het beroep ‘suikerbakker’, die destijds zoete hapjes of koekjes maakte met honing, noten, kaas of gedroogde vruchten. Door handelsreizigers kwamen die zoetigheden ook in onze contreien terecht en ze vielen meteen in de smaak. Daardoor begonnen onze bakkers volop te experimenteren. Vooral rond 1800 met de komst van beschuitbeslag en boterdeeg. De rest is geschiedenis.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Sanne Schatteleijn
Sanne Schatteleijn
2025-10-21 14:03:00
Count answers : 8
0
Een gesprek met Herman Van Dender is een wandeling door de geschiedenis van de Belgische patisserie en chocolaterie.
Rayan Duivenvoorden
Rayan Duivenvoorden
2025-10-16 16:46:43
Count answers : 4
0
Volgens verschillende historische bronnen is de oorsprong van banket te vinden in de Arabische landen. Daar bestond namelijk al in de vroege jaartelling het beroep ‘suikerbakker’, die destijds zoete hapjes of koekjes maakte met honing, noten, kaas of gedroogde vruchten. Door handelsreizigers kwamen die zoetigheden ook in onze contreien terecht en ze vielen meteen in de smaak.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Rick van Wijk
Rick van Wijk
2025-10-06 17:12:44
Count answers : 4
0
De naam Wittamer is een begrip in de wereld, niet alleen in België, maar ook ver daarbuiten. De grootvader van Paul, Henri Wittamer, verliet zijn familie in Wallonië om in Brussel de kneepjes van het bakkersvak te gaan leren bij een uit Mechelen afkomstige bakker. In 1910 opende hij zijn eigen 'Boulangerie Moderne' op de Zavel. Zijn zoon Henri-Gustave maakte van de bakkerij een ware patisserie. Maar het zou uiteindelijk kleinzoon Paul zijn die de zaak echt op de kaart zette. De jonge Paul trok naar de Coba Schule in Bazel, waar hij een doorgedreven patisserieopleiding volgde. Terug in België engageerde hij zich onder zijn vader al in de familiezaak, om die in 2007, samen met zijn zus Myriam, officieel over te nemen.
Dani Zuérius Boxhorn van Miggrode
Dani Zuérius Boxhorn van Miggrode
2025-09-27 21:02:40
Count answers : 8
0
Een banketbakker, in België en Zuid-Nederland ook patissier of suikerbakker genoemd, is een bakker die is gespecialiseerd in banket en zoetwaren. De "vader van het inmaakproces", Nicolas Appert, was van oorsprong een suikerbakker.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer