:

Wat maakt Belgische chocolade uniek?

Ben le Floch
Ben le Floch
2025-09-10 12:49:08
Count answers : 6
0
De bonen die gebruikt worden voor Belgische chocolade zijn van een superieure kwaliteit, onder andere omdat hun herkomst en oogst zorgvuldig worden geselecteerd. Het cacaogehalte van Belgische chocolade ligt hoger dan dat van chocolade die ergens anders wordt geproduceerd. Belgische chocolade 100% cacaoboter bevat. De cacaobonen erg fijn gemalen waardoor Belgische chocolade een zeer fijne structuur heeft. Nergens ter wereld wordt er zo creatief omgegaan met chocolade als in België.
Floor van Goerle
Floor van Goerle
2025-09-01 19:38:04
Count answers : 2
0
Belgische chocolade zegt niets over het hoofdbestanddeel cacao. Veel Belgische chocolatiers gebruiken 100% cacaoboter als het vet-element in hun chocolade. In België malen ze hun cacaobonen fijner dan chocolatiers buiten dat land. Het cacaodeel in Belgische chocolade is vaak hoger dan de minimum wettelijke voorschriften. In Europa is het wettelijk toegestaan tot 5% andere plantaardige vetten in je chocoladeproduct te gebruiken. Belgische chocolade wordt gemaakt in België. De benaming Belgische chocolade is alleen niet beschermd, al willen Belgen dit graag. De Belgen nemen de benaming echter zo serieus dat ze een speciale code hebben opgesteld die producenten ondertekenen. Als je het op het etiket ziet staan, verwijst het dus vaak naar het land van productie.

Lees ook

Wat is de geschiedenis van Belgische chocolade?

De geschiedenis van de chocolade die wij nu kennen begon ooit bij de Tolteken. De Tolteken waren een Lees meer

Wat is de geschiedenis van chocolade?

De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwde Lees meer

Mila de Vries
Mila de Vries
2025-09-01 17:13:26
Count answers : 3
0
Belgische chocolade staat bekend om zijn smaak en finesse. Om dit resultaat te bereiken zijn drie stappen cruciaal. Deze stappen zijn selecteren, uitharden en concheren. Om Belgische chocolade te produceren is het selectieproces van ingrediënten erg belangrijk. Dan moet je ze mengen. Voor het maken van pure chocolade worden cacaomassa en cacaoboter gebruikt, terwijl voor witte chocolade alleen cacaoboter wordt gebruikt. Om de fijnst mogelijke chocolademassa te verkrijgen, moet deze worden verfijnd. Een eerste keer totdat de deeltjes een grootte hebben van 150 micron en dan tot ze 20 micron zijn. Omdat onze tong geen dingen kan detecteren die kleiner zijn dan 30 micron, hoe kleiner het deeltje, hoe gladder de chocolade in de mond zal zijn. De chocolade wordt vervolgens geconcheerd om een ​​homogene textuur te verkrijgen dankzij wrijving. Deze stap brengt ook de smaak van de chocolade naar voren. Vervolgens wordt de cacaoboter toegevoegd om voor elk gebruik een perfecte viscositeit te verkrijgen. De laatste stap is het temperen, dat wordt gebruikt om de chocolade glanzend en broos te maken.
Bjorn Otte
Bjorn Otte
2025-09-01 15:18:18
Count answers : 5
0
België heeft een grote variëteit aan topchocolademerken en een aantal van de grootste chocoladefabrieken ter wereld, denk maar aan Godiva, Leonidas, Côte d'Or of Neuhaus. Maar waarvoor wordt Belgische chocolade zo aanbeden en hoe werd België een van de weinige landen met zo'n lange geschiedenis op het gebied van chocolade?

Lees ook

Waarom is Belgische chocolade het beste ter wereld?

But Vlaanderen biedt zoetekauwen meer mogelijkheden dan enkel het kopen van chocolade: je kunt er oo Lees meer

Wie bracht Leonidas naar België?

Leonidas bonbons zijn een product van de Griekse banketbakker, Leonidas Kestekides. Hij bracht in 19 Lees meer