:

De geschiedenis van Belgische waterzooi

Dina Scholten
Dina Scholten
2025-10-09 03:28:33
Count answers : 6
0
De oorsprong van de Gentse waterzooi vinden we aan de Braempoort. Eind 13e eeuw krioelde het hier van de vis. Dat kwam omdat er heel wat molens stonden om graan te malen. Een deel van het graan en opstuivend meel kwam in de rivier terecht, wat vissen aantrok. Deze overvloed aan vis was een zegen voor de armere bevolkingsgroepen van Gent. Ze vingen snoek, baars, paling, barbeel en enkele andere vissoorten, maakten ze klaar met wat groenten en ze hadden een volledige maaltijd. Maar wacht eens even… Vandaag de dag wordt Gentse waterzooi toch met kip bereid? Dat klopt. Eind 19e kwam namelijk de industrialisering op gang. Er werden steeds meer fabrieken gebouwd in en rond Gent. Maar de plaatselijke industrie bracht heel wat afval met zich mee. Het resultaat: vervuiling van de kanalen en een slinkende vispopulatie. Men moest dus op zoek gaan naar een goedkoper alternatief. Dat alternatief vond men bij kip. Er waren heel wat kippenboeren in Gent, waardoor dit gevogelte een pak goedkoper was dan vis. Door de eenvoud van dit gerecht was de omschakeling van vis naar kip helemaal geen probleem. Vandaag de dag kennen de meeste Belgen Gentse waterzooi met kip. Voor de echte Gentenaren is dit natuurlijk heiligschennis. Zij zweren bij de originele versie met vis. Misschien omdat ze niet willen vergeleken worden met de Brusselse ‘kiekenfretters’?
Rosalie Dijkstra
Rosalie Dijkstra
2025-10-04 15:14:31
Count answers : 5
0
Een Gentse waterzooi : de geschiedenis van het dempen en overwelven van de waterlopen in Gent De geschiedenis van het dempen en overwelven van de waterlopen in Gent Onderwerp Waterlopen ; Gent ; geschiedenis Onderwerp Waterlopen ; Gent ; Rietgracht Een Gentse waterzooi : de geschiedenis van het dempen en overwelven van de waterlopen in Gent : casus : het dempen van de Rietgracht

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Merel van der Ven
Merel van der Ven
2025-10-01 06:19:13
Count answers : 6
0
Waterzooi kent zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Keizer Karel V rekende waterzooi tot een van zijn lievelingsgerechten. Terwijl wij nu vooral vertrouwd zijn met waterzooi van kip, bereidden de Gentenaren oorspronkelijk waterzooi van vis uit de Gentse wateren. Op het einde van de negentiende eeuw kwam de industrialisering op gang. De plaatselijke industrie bracht heel wat afval en vervuiling van de kanalen met zich mee. De vispopulatie slonk, vis kopen was te duur en de overstap naar kip, wat veel goedkoper was, was snel gemaakt.
Niels Kramer
Niels Kramer
2025-09-20 19:45:21
Count answers : 6
0
Waarschijnlijk was het oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was. Onder meer de kwabaal werd voor waterzooi gebruikt. Wellicht werd de riviervis die oorspronkelijk werd gebruikt voor het gerecht schaarser of ongezond door vervuiling van het water. Vandaar dat in de standaardversie de vis is vervangen door kip. Het was het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren was te Gent en dit at in het Sint-Jorishof als hij in Gent vertoefde.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Liv van Enschot
Liv van Enschot
2025-09-12 22:57:22
Count answers : 5
0
De waterzooi van vandaag is een burgerhap uit het rijke Gent van de middeleeuwen. De inwoners aten toen waterzooi van zoetwatervis. Later, met het stijgen van de visprijzen en vanwege tekorten, werd kip verwerkt. Genoeg door Caudelier beschreven streekgerechten kun je in Belgie nog steeds bestellen, zoals waterzooi, witte pensen, Vlaamse karbonaden en Brusselse wafels. Traditioneel wordt waterzooi gemaakt met vis, al kom je ’m ook veel tegen met kip. Bier erin is niet gebruikelijk, maar smaken veranderen… Ik kook de waterzooi in Belgisch witbier, gebrouwen van tarwe in plaats van gerst. Bier in waterzooi is niet volgens de traditie. Maar je hoeft niet alles bij het oude te laten. Smaken veranderen, een mens wil ook weleens wat anders.
Frederique Narain
Frederique Narain
2025-09-03 19:36:52
Count answers : 2
0
De oorsprong van waterzooi gaat terug tot de Middeleeuwen. In Gent was er een watermolen en een watermolenbrug. In de vaart tussen die twee was het gemakkelijk om zoetwatervis te vangen. Met de stukken vis werd een soep of stoofpotje gemaakt met groenten en aardappelen. Het werd het lievelingsgerecht van keizer Karel V, die geboren is in Gent. Tot vandaag is het een populair gerecht, al wordt het ook vaak klaargemaakt met kip.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer