:

Hoe Belgische frietkoten ontstonden

Zoë Yildirim
Zoë Yildirim
2025-09-22 19:59:18
Count answers : 8
0
Belgische frituristen wisten zich rond die tijd nog verder te onderscheiden. Het was de periode dat de dubbele baktijd opkwam. Tegen het einde van de 19de eeuw verschenen de eerste frietkoten. Kermisfrituristen genoten van het succes en lieten hun kraam wat langer staan. Uiteindelijk werden de wielen onder kramen weggehaald en werden het vaste frietkoten. Hij leerde frieten à la Parisienne bakken in een rotisserie in Parijs. Fritz kwam uit een kermisfamilie en hij verkocht zijn frieten voor het eerst op de kermis in Luik. Zijn frietkraam werd een groot succes. Hij reisde met zijn kraam naar andere kermissen in ons land en al tegen 1850 waren frieten niet meer weg te denken van de kermis. Wat wel zeker is, is dat rond 1830 de eerste frieten opdoken in België. Niet dankzij een Fransman, maar wel een Duitser genaamd Frédéric Krieger, alias Fritz.
Daphne Köse
Daphne Köse
2025-09-15 07:01:09
Count answers : 8
0
Begin 19de eeuw werden op de Pont Neuf gebakken aardappelschijfjes verkocht. Omdat de schijfjes aan elkaar bleven plakken tijdens het bakken, werden ze later in staafjes gesneden. Rond 1830 de eerste frieten opdoken in België. Niet dankzij een Fransman, maar wel een Duitser genaamd Frédéric Krieger, alias Fritz. Hij leerde frieten à la Parisienne bakken in een rotisserie in Parijs. Fritz kwam uit een kermisfamilie en hij verkocht zijn frieten voor het eerst op de kermis in Luik. Tegen het einde van de 19de eeuw verschenen de eerste frietkoten. Kermisfrituristen genoten van het succes en lieten hun kraam wat langer staan. Uiteindelijk werden de wielen onder kramen weggehaald en werden het vaste frietkoten.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Dana Kramer
Dana Kramer
2025-09-03 19:35:09
Count answers : 5
0
De Belgische frietkotcultuur, met heerlijke frieten, heeft haar oorsprong in de jaren 1830. Het was de Duitse friturist Jean-Frédéric Krieger die samen met z’n vrouw en zijn frietkot van de ene Belgische kermis naar de andere trok. De frieten vielen zo in de smaak, dat de frietkramen telkens wat langer in een dorp bleven hangen. En zo werden de eerste wielen vanonder de rijdende frietkoten gehaald en was het ‘vaste’ frietkot een feit. Terug naar de jaren 1830.
Nynke The Elder
Nynke The Elder
2025-09-03 19:19:21
Count answers : 9
0
De oorsprong van de friet ontstaat waar de aardappel beschikbaar is en waar men bereid is om de aardappel te frituren. Aangezien de aardappel rond 1540 in Europa is aangekomen, via de Spaanse veroveraars, kunnen we veronderstellen dat de frieten het daglicht hebben gezien aan de vooravond van de 17e eeuw, in Spanje, waar het gebruikelijk was om etenswaren te frituren. We moeten echter wachten tot het einde van de 18e eeuw voor de eerste verwijzingen naar een traditie van gefrituurde aardappelbeignets in Parijs. Via zijn onderzoek heeft Pierre Leclercq getraceerd hoe de Parijse frieten hun weg naar ons hebben gevonden, rond 1840, toen de familie Krieger, afkomstig uit Duitsland, ze begon te verkopen op onze kermissen. Meer sedentaire handelaars begonnen dan frieten te verkopen in onze streken, geleidelijk omgevormd tot staafjes, een voorbode van de frietkoten die een levend erfgoed zijn geworden in België. Volgens Pierre Leclercq kunnen we aannemen dat deze specialiteit, zoals we die nu kennen, is ontstaan in de context van de kermissen en de reizende kooplieden, rond het midden van de 19e eeuw, in een tijd waarin steeds meer tijd werd besteed aan ontspanning.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Rosalie Westerburg
Rosalie Westerburg
2025-09-03 19:06:27
Count answers : 6
0
De oorsprong van frieten is zonder twijfel bepaald door de komst en de exploitatie van de aardappel in onze regionen. Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken. De "friet" werd in de loop der jaren veel verschillende bereidingswijzen toegekend, terwijl ze oorspronkelijk in schijfjes op de kachel werd klaargemaakt. Toendertijd nog aardappelbeignets genaamd, werden ze aan het eind van de 18e eeuw voor het eerst in vet gedompeld, wat meteen op bijoogst werd onthaald. Sommigen schrijven deze bereidingswijze toe aan de Parijzenaars, anderen aan de bewoners van de oevers van onze Maas.
Aiden Karaca
Aiden Karaca
2025-09-03 17:41:31
Count answers : 10
0
Frietjes zoals we ze vandaag kennen, zijn ontstaan in de 19e eeuw in België. Ze werden oorspronkelijk gegeten als goedkope, snelle snack voor boeren en arbeiders. Aardappelen waren een belangrijk onderdeel van het dieet van de Belgische arbeidersklasse, en frietjes waren een manier om ze snel te bereiden en te eten. De populariteit van frietjes begon te groeien in de jaren 50 van de vorige eeuw, toen frituren of 'frietkoten' in België begonnen te verschijnen. Frituren waren kleine, onafhankelijke bedrijfjes die zich specialiseerden in het verkopen van frietjes en andere gefrituurde lekkernijen.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer