:

De geschiedenis van Belgische peperkoek

Sander Farah
Sander Farah
2025-09-04 08:00:18
Count answers : 2
0
Er bestaan verschillende verhalen en legendes die vertellen hoe de peperkoek in Europa is beland. Het oudste verhaal is dan toch wel dat al in de tijd van de Farao's men in het oude Egypte al koek bakte. Een legende vermeldt dat bisschop . Gregorius al in 992 in Pithiviers (Frankrijk) een koek van Armeense oorsprong met kruiden en honing leerde bakken. Andere verhalen vertellen dan weer dat de Kruisvaarders de peperkoek mee uit Jeruzalem naar Europa hebben gebracht. In de middeleeuwen, rond de 12e eeuw, werd peperkoek gebakken in de kloosters. Een ander verhaal is dat Filips de Goede in 1452 in Vlaanderen kennis maakte met peperkoek. De koeken werden "peperkoek" genoemd omdat peper de duurste specerij was die in koek werd verwerkt. De ontdekkingreizen in de 15° en 16° eeuw zorgden er dan weer voor dat andere en nieuwe specerijen naar Europa werden gebracht en aan de koek werden toegevoegd.
Vajèn Willemsen
Vajèn Willemsen
2025-09-04 06:43:14
Count answers : 1
0
Ontbijt- of peperkoek heeft een lange geschiedenis. Een variant ervan was bij de oude Egyptenaren en Romeinen al bekend. In de Lage Landen werd het aanvankelijk vooral in kloosters gebakken. In de middeleeuwen ontstonden peperkoekbakkers. Vanaf de dertiende eeuw stond Vlaanderen bekend voor zijn met honing bereide peperkoek. Vanaf ongeveer 1500 wordt in Nederland ontbijtkoek geproduceerd, aanvankelijk vooral in Friesland en Utrecht.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Berend van Bergen
Berend van Bergen
2025-09-04 06:28:44
Count answers : 3
0
Peperkoek als gekruide honingkoek kent vele varianten en vele tradities. In onze streken werd het recept na de Romeinse tijd waarschijnlijk bewaard in de kloosters. In de middeleeuwen is er sprake van peperkoekbakkers en zien we reglementen verschijnen voor crucoecken, lijfcoucken, zeemkoeken, kruidkoeken, zoetekoeken. Nadat de ambachten verdwenen, werden de peperkoeken gebakken bij de bakkers tot deze zich in de 19de eeuw opnieuw specialiseerden en er in heel België peperkoekfabrieken ontstonden. In het Dendermondse waren verschillende peperkoekfabrieken. De familie Borms uit Lebbeke richtte in 1867 Vondelmolen op en startte vlak na WOI met het bakken van peperkoek. Vandaag zijn er in België nog slechts 2 peperkoekfabrieken die de Belgische peperkoek maken volgens de oude traditie.
Ruben van Dijk
Ruben van Dijk
2025-09-04 05:48:41
Count answers : 3
0
In opdracht van Bokrijk kon ik me verdiepen in de geschiedenis van één van Vlaanderens meest iconische zoetigheden, de peperkoek.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Madelief Gerritsen
Madelief Gerritsen
2025-09-04 04:50:04
Count answers : 2
0
Peperkoek is al eeuwenlang een bron van energie en plezier. De eerste peperkoek-sporen vinden we terug bij de Oude Egyptenaren en Grieken, die koek maakten van granen, specerijen en honing. De Romeinen verfijnden het recept met peper en gedroogd fruit. De Europese kruisvaarders brachten de honingkoek mee van hun tochten naar Jeruzalem en de kloosters begonnen de lekkernij zelf te maken. Ze voegden een exclusief ingrediënt toe: peper. Vandaar de naam ‘peperkoek’. Peperkoek wordt populair in Vlaanderen en van daaruit ook in de de rest van Europa. Tot aan de Tweede Wereldoorlog telde Vlaanderen ongeveer 140 ambachtelijke peperkoekbakkerijen. Vandaag telt Vlaanderen maar 2 producenten, waarvan Vondelmolen de grootste is.
Floor van Beek
Floor van Beek
2025-09-04 02:45:16
Count answers : 3
0
De koek bestaat eigenlijk al sinds de oudheid, waar onder andere de oude Egyptenaren koeken maakten met honing en kruiden. Later, in de Middeleeuwen, waaide de koek over naar onze kanten en werd hij eerst vooral in kloosters gebakken. Vandaag is de peperkoek niet meer weg te denken.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer