:

Waarom Belgische witloof in de oven een klassieker is

Jacob Martens
Jacob Martens
2025-09-20 00:11:51
Count answers : 8
0
Witlof is een Belgische uitvinding. Het verhaal gaat dat een boer zijn cichorei in de kelder was vergeten. De wortels van de plant waren uitgegroeid tot wat je nu witlof zou noemen. De combinatie van witlof met gegratineerde kaas wordt inmiddels vooral in Noord-Frankrijk, Belgie en Nederland gegeten. Het is dus een echt Noord-Europees gerecht.
Selena Wolfswinkel
Selena Wolfswinkel
2025-09-13 05:23:44
Count answers : 4
0
Witloof in de oven is een echte klassieker. Witloof met hesp en kaassaus is niet meer weg te denken uit de Belgische keuken. Witloof in de oven met hesp is en blijft de ultieme klassieker en perfect comfort food.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Bram Blom
Bram Blom
2025-09-04 15:12:33
Count answers : 10
0
Witloof gerold in hesp, met kaassaus, gegratineerd in de oven…Een klassieker die niet kan ontbreken in het repertoire van elke Belgische kok. Het gratineren van het witloof is optioneel, maar wie houdt er nu niet van dat zalige, krokante korstje? Net zoals zoveel traditionele gerechten, leerde ik de bittere smaak van deze groente appreciëren. Je kan dit gerecht met eender welke ham en kaas maken. Probeer eens prei of asperges in de oven te maken.
Fem Hoekstra
Fem Hoekstra
2025-09-04 14:47:15
Count answers : 3
0
Hamrolletjes met witloof en kaassaus is een mooi voorbeeld van hoe traditie, vakmanschap en innovatie ons culinair erfgoed naar een hoger niveau tillen. Het ultieme winterse comfort food Er is de laatste jaren veel te doen over foodpairing – originele en soms uiteenlopende ingrediënten combineren tot verrassende gerechten. Maar dat doen we in Vlaanderen al meer dan honderd jaar. Neem hamrolletjes met witloof en kaassaus – een echte klassieker. Dit is het ultieme winterse comfort food en altijd een belevenis voor het hele gezin. Terwijl de hamrolletjes garen in de oven en er zich een korstje vormt op de kaas, vult de heerlijke geur de keuken. En dan … het moment waarop de schaal op tafel komt en iedereen geniet van dit beroemde gerecht. Een smeuïge schep aardappelpuree maakt het helemaal af.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Evy Boogaerts
Evy Boogaerts
2025-09-04 13:41:08
Count answers : 9
0
Witlof met ham en kaas is een klassieker die ik altijd maak volgens het recept van de Belgische Michelinsterrenchef Peter Goossens. Wij eten dit gerecht vaak zonder iets erbij, omdat dit recept ruim voldoende is als hoofdgerecht voor 2 personen. Maar het is ook erg lekker met gebakken aardappelen of aardappelpuree erbij. Je moet er wat meer tijd voor nemen maar dat is het dubbel en dwars waard. Gaat de witlof bij jou normaal gesproken alleen met geraspte kaas in de oven? In onderstaand recept gaat de witlof onder een laagje saus waar het kookvocht en kaas in verwerkt zijn. Plus dan nog geraspte kaas.
Rick de Bruyn
Rick de Bruyn
2025-09-04 12:33:46
Count answers : 8
0
Er is een heel goede reden waarom witloof met kaas en hesp zo lekker is, het blijft een sublieme smaakcombinatie. Belgisch witloof is wereldwijd bekend en geliefd. Dit witte goud heeft een verfijnde, licht bittere smaak die perfect combineert met hartige ingrediënten zoals kaas en hesp. Bovendien zit witloof boordevol vitaminen en vezels, waardoor het niet alleen lekker, maar ook erg voedzaam is.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer