:

De oorsprong van Belgische cuberdon snoepjes

Robin Mulder
Robin Mulder
2025-09-04 18:05:27
Count answers : 2
0
Het recept van de Gentse Cuberdon zou bij toeval ontdekt zijn door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. In die tijd werden geneesmiddelen verwerkt tot een siroop, omdat dit de houdbaarheid ten goede kwam. Een aantal dagen na het weggooien van een mislukt preparaat, ontdekte de apotheker de basis voor de latere Gentse Cuberdon. Het preparaat was namelijk langs de buitenkant verhard, maar toonde binnenin nog steeds de smeuïge, lopende textuur.
Myrthe Soekhoe
Myrthe Soekhoe
2025-09-04 18:00:20
Count answers : 2
0
De oorsprong en het recept blijven echter een goed bewaard Belgisch geheim. De meest verspreide legende beweert dat dit snoepje in de 19e eeuw werd bedacht door een Vlaamse geestelijke. Volgens andere verhalen zou de cuberdon in het zuiden van het land ontstaan zijn.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Gijs van Grinsven
Gijs van Grinsven
2025-09-04 17:08:59
Count answers : 3
0
De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. De voorbeelden werden toen gegoten in plaister en werden gebruikt om het snoepgoed te vervaardigen. Volgens de overlevering werd het recept van de cuberdon bij toeval ontdekt door de Gentse apotheker De Vynck in 1873. De cuberdons worden bereid met Arabische gom. Pas vanaf 1946 werd de gom weer in België ingevoerd, waardoor de productie van de cuberdon kon worden hervat door een aantal banketbakkers die zich het recept herinnerden.
Kevin Hendrikse
Kevin Hendrikse
2025-09-04 16:08:30
Count answers : 4
0
Cuberdon is een stukje eetbare geschiedenis waar we als Belgen trots op zijn. De exacte geboorte van de Cuberdon blijft in nevelen gehuld, net zoals het mistige aroma van viooltjes dat de originele versie kenmerkte. Volgens de meest verspreide legende werd de Cuberdon in de 19e eeuw per ongeluk ontdekt door een Gentse apotheker. Hij experimenteerde met geconcentreerde siroop en merkte dat een suikerrijke oplossing na enkele dagen kristalliseerde aan de buitenkant, terwijl de binnenkant vloeibaar bleef. Wat bedoeld was als medicinale conserveermethode; vermoedelijk voor hoestdrankjes, groeide uit tot een van de meest geliefde Belgische zoetigheden. Gent noemt zich sindsdien trots de thuishaven van de Cuberdon, maar ook andere steden, zoals Brugge en Kortrijk, claimen een rol in de verspreiding.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Britt Drysdale
Britt Drysdale
2025-09-04 13:24:26
Count answers : 3
0
Een cuberdon is een echt Belgisch snoepje dat reeds van bij zijn oorsprong in Gent, de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, geproduceerd en verkocht wordt. Stichter Roger Scheir verfijnde een oud recept om de typische kenmerken van de dunne suikerkorst met smeuïge vulling in ere te houden. Naast suiker zorgt Arabische gom, afkomstig van de acaciaboom, als hoofdbestanddeel voor de smeuïge vulling. Die bekomt men door de lekkernij enkele dagen in een oven te drogen.