:

Hoe maak je de beste pour-over?

Leon Mijsberg
Leon Mijsberg
2025-09-12 09:51:59
Count answers : 5
0
Je begint met het koken van een ruime halve liter water, als dit gekookt is plaats je het filter in de houder en maak je het filter wat nat, dit zorgt ervoor dat de smaak van het papier van het filter niet vermengt wordt met de smaak van de koffie. Vul je kopje met warm water, dit zorgt ervoor dat je koffie niet te snel afkoelt. Vervolgens maal je 22 gram bonen naar een redelijk fijne maling. Als de bonen gemalen zijn giet je 350 ml water uit de koker over in een kan of pot waarmee je makkelijk kan schenken. Giet nu zo’n 25 ml water op de bonen over een tijd van 15 seconden, wacht nu tot 45 seconden en schenk vervolgens telkens een beetje water bij in een draaiende beweging. Als het goed is zit je tussen de 3 en 3.5 minuut op de 350 ml water. Heb je langer nodig dan is je maling te fijn, ben je eerder klaar dan is je maling waarschijnlijk te grof. Je hoeft nu alleen nog maar het water in je kopje te vervangen voor de heerlijk geurende koffie die je zojuist heb gezet en te genieten van een perfecte kop pour over koffie.
Aimée Mangel
Aimée Mangel
2025-09-12 08:04:56
Count answers : 3
0
Om pour over koffie te zetten, heb je een paar dingen nodig: 18 gr gemalen koffiebonen, 300 ml heet water (90°C) Een pour over apparaat (bijvoorbeeld een Chemex of Hario V60) of ander filterhouder Papieren filter, Mok / kop / kannetje Waterkoker (om heet water te maken) Timer Kook het water en laat 2 min afkoelen of verwarm tot 90°C. Plaats het papieren filter in het filterhouter van het pour over apparaat. Spoel het filter met heet water en verwarm het kannetje. Maal 18g koffiebonen tot een fijne consistentie. Giet de gemalen koffiebonen in het filter en start de timer. Schenk 30 ml water op de koffie en laat halve minuut bloemen. Begin in het midden en vul het filter met ronde bewegingen tot net onder de rand. Schenk af en toe met dezelfde beweging bij tot je in 2:30-3:00 min op 300 ml zit. Voilà, je hebt zojuist pour over koffie gemaakt! Gebruik specialty koffie Kies voor een medium of fijne maling Maak het filter nat voordat je de koffie toevoegt Warm het kopje op Laat de tijd voor de blooming van de koffie (30 sec)

Lees ook

Wat is een pour over?

Pour over koffie is koffie maken op de klassieke manier. Met een losse filterhouder en gemalen koffi Lees meer

Hoe maak je pour over koffie?

Kook het water en laat 2 min afkoelen of verwarm tot 90°C. Plaats het papieren filter in het filter Lees meer

Elin Bijlsma
Elin Bijlsma
2025-09-12 07:00:59
Count answers : 4
0
Spoel je filterhouder af met een beetje sop onder de kraan. Maak je filter nat voor een optimale smaak. Dit voorkomt dat er een papiersmaak in je koffie terechtkomt. Doe de gemalen koffie in het filter en giet met een draaiende beweging een beetje heet water op totdat alle koffie nat is. Wacht 30 seconden en giet daarna in batches de rest van het water bij. De totale extractietijd hoort tussen de 3,5 en 4 minuten te liggen voor een perfect gebalanceerde kop koffie.
Maya van Nimwegen
Maya van Nimwegen
2025-09-12 06:21:55
Count answers : 2
0
Je kunt de gemalen koffie met een maatschepje in het filterzakje doen. Ondertussen zet je de waterkoker aan. Als het water van de kook is laat je deze even een minuutje staan. Pour over koffie maak je door het water dat net van de kook af is voorzichtig op te schenken op de koffie in het filterzakje. Schenk eerst maar een klein scheutje heet water op de koffie. Vervolgens schenk je daarna het filter voor twee derde vol met heet water. Laat het hete water in één beweging in alle rust door de filter en filterhouder stromen in de glazen kan.

Lees ook

Hoe werkt een pourover?

Breng je waterkoker aan de kook en laat het water 1 minuut rusten. Plaats tijdens het wachten je fil Lees meer

Welke koffie voor pour over?

Pour over koffie past daar perfect bij. Lees meer

Jasper Scheer
Jasper Scheer
2025-09-12 06:13:10
Count answers : 4
0
Vouw en maak het filter goed nat met heet water. Grind 22 gram Single Origin bonen en voeg toe aan het filter. Start de timer en schenk de eerste pour van 50gr water. Bij 45 sec, schenk nogmaals 100gr water. Voeg om de 30 sec 100gr water toe totdat je 350gr verse koffie hebt. Vouw het filter in een trechter vorm en maak het goed nat met kokend water zodat er geen smaak van het papier in je koffie terecht komt. Gooi het water in de karaf dan ook weg. Grind 22gram bonen medium-fine voor 350ml koffie. Voeg de gemalen bonen toe aan de filter. We maken totaal 4 “pours”. Start de timer en schenk, in een cirkelbeweging van binnen naar buiten, een kleine hoeveelheid water in zodat al het koffiedik netaan nat is geworden. Dit is ongeveer 50gr aan water. Je doet er ongeveer 15 over seconden om het water te schenken. Tel er daarna 30 seconden er bij op voordat je de volgende pour doet. Bij 45 seconden voeg je nog eens 100gr aan water toe in die cirkelbeweging van binnen naar buiten naar binnen. Voeg om de 30 seconden nog eens 100gr water toe, totdat je het totaal van 350gr koffie bereikt hebt. Wanneer de timer tussen 3:00 en 3:30 staat heb je ongeveer 350gr aan koffie. Haal de V60 van je karaf en schenk je vers gebrouwen koffie in een keet gemaakte mok.