:

Hoe werkt een pourover?

Senn van Dam
Senn van Dam
2025-09-12 09:31:45
Count answers : 6
0
Bij pour-over coffee wordt heet water op een filter met daarin gemalen koffie geschonken. Het water sijpelt vervolgens door het koffiebed in een karaf, glas of mok. Wat pour-over coffee bijzonder maakt, is het handmatig opschenken van de filterkoffie waarmee je zelf de extractie beïnvloedt. Een zogenaamde gooseneck kettle, een waterketel met een schenktuit in de vorm van een ganzenhals, geeft de meeste controle over de snelheid en plaatsing van het water op de filterkoffie. Een gouden tip bij de pour-over zetmethode is om ervoor te zorgen dat het koffiebed maar één keer droog komt te staan, alleen na het bloomen. Met bloomen bedoelen we de eerste schenking. Dit zorgt ervoor dat alle koffiedelen evenredig en volledig onderdompelen in het water. Het geeft het water de tijd om volledig tot de kern van iedere ‘korrel’ gemalen koffie te komen, wat de extractie bij volgende schenkingen bevordert.
Jack Meijer
Jack Meijer
2025-09-12 09:20:16
Count answers : 2
0
Pour over koffie is een manier om koffie te zetten waarbij heet water handmatig over gemalen koffiebonen wordt gegoten. Het pour over methode is zeer zorgvuldig en vereist precisie en timing om een goede smaak te behouden. Om pour over koffie te zetten, heb je een paar dingen nodig: 18 gr gemalen koffiebonen, 300 ml heet water (90°C) Een pour over apparaat (bijvoorbeeld een Chemex of Hario V60) of ander filterhouder Papieren filter, Mok / kop / kannetje Waterkoker (om heet water te maken) Timer. Kook het water en laat 2 min afkoelen of verwarm tot 90°C. Plaats het papieren filter in het filterhouter van het pour over apparaat. Spoel het filter met heet water en verwarm het kannetje. Maal 18g koffiebonen tot een fijne consistentie. Giet de gemalen koffiebonen in het filter en start de timer. Schenk 30 ml water op de koffie en laat halve minuut bloomen.

Lees ook

Wat is een pour over?

Pour over koffie is koffie maken op de klassieke manier. Met een losse filterhouder en gemalen koffi Lees meer

Hoe maak je de beste pour-over?

Je kunt de gemalen koffie met een maatschepje in het filterzakje doen. Ondertussen zet je de waterko Lees meer

Sep Wijland
Sep Wijland
2025-09-12 08:03:01
Count answers : 2
0
Breng je waterkoker aan de kook en laat het water 1 minuut rusten. Plaats tijdens het wachten je filterpapier in je V60 en bevochtig het filterpapier met wat gekookt water. Neem je weegschaal en weeg 15 gram koffiebonen per portie af. Maal je koffiebonen en voeg ze toe aan het filterpapier dat in je V60-druppelaar is geplaatst. Giet 50-100 ml heet water in je V60 zodat al het koffieresidu gelijkmatig verzadigd is. Laat ze 30 seconden 'bloeien' en blijf dan langzaam gieten - in cirkels tot je in totaal 250 ml hebt bereikt. Wacht 1-2 minuten tot al het water er doorheen is gedruppeld, verwijder dan het filterpapier met gebruikte koffiedik erin en gooi het op een verantwoorde manier weg.
Lois Jonker
Lois Jonker
2025-09-12 05:33:04
Count answers : 5
0
Tip #6 – Blooming en extractietijd Doe de gemalen koffie in het filter en giet met een draaiende beweging een beetje heet water op totdat alle koffie nat is. Dit heet blooming en zorgt ervoor dat de koffie kan ontgassen, wat de smaak ten goede komt. Wacht 30 seconden en giet daarna in batches de rest van het water bij. De totale extractietijd hoort tussen de 3,5 en 4 minuten te liggen voor een perfect gebalanceerde kop koffie. Tip #2 – Maak je filter nat Voor een optimale smaak spoel je het filter voor gebruik goed door met heet water. Dit voorkomt dat er een papiersmaak in je koffie terechtkomt en helpt ook om de filterhouder voor te verwarmen. Tip #4: Juiste watertemperatuur De temperatuur van je water heeft een grote invloed op de smaak. Afhankelijk van je voorkeur adviseren wij een temperatuur tussen de 85 en 95°C. Tip #5 – Koffie-waterverhouding Een goede richtlijn is 60 gram gemalen koffie per liter water. Zet je een halve liter? Dan gebruik je 30 gram koffie. Gebruik je meer dan 60 gram per liter, dan wordt je koffie bitterder. Gebruik je minder, dan krijg je een waterig of zuur resultaat.

Lees ook

Hoe maak je pour over koffie?

Kook het water en laat 2 min afkoelen of verwarm tot 90°C. Plaats het papieren filter in het filter Lees meer

Welke koffie voor pour over?

Pour over koffie past daar perfect bij. Lees meer