:

Waarom Belgische chocolade wereldwijd beroemd is

Femke Blom
Femke Blom
2025-09-16 20:45:01
Count answers : 5
0
België heeft een grote variëteit aan topchocolademerken en een aantal van de grootste chocoladefabrieken ter wereld, denk maar aan Godiva, Leonidas, Côte d'Or of Neuhaus. Maar waarvoor wordt Belgische chocolade zo aanbeden en hoe werd België een van de weinige landen met zo'n lange geschiedenis op het gebied van chocolade?
Evi Aksoy
Evi Aksoy
2025-09-16 19:13:11
Count answers : 4
0
Belgische chocolade zegt niets over het hoofdbestanddeel cacao. België staat op nummer twee op de wereldranglijst voor chocolade export. Veel Belgische chocolatiers gebruiken 100% cacaoboter als het vet-element in hun chocolade. Belgen staan op nummer twee op de wereldranglijst voor chocolade export, ze hebben maar liefst 11% van de wereldwijde chocolade-handel in handen. Over het algemeen malen de Belgen hun cacaobonen fijner dan chocolatiers buiten dat land. Ook is het cacaodeel in Belgische chocolade vaak hoger dan de minimum wettelijke voorschriften. Wat Belgische chocolade écht onderscheidt van de massa is dat in België veel chocolatiers 100% cacaoboter als het vet-element in hun chocolade gebruiken. In Europa is het wettelijk toegestaan tot 5% andere plantaardige vetten in je chocoladeproduct te gebruiken. Die zijn goedkoper en dat maakt het een hele aantrekkelijke optie. Veel van de originele Belgische chocolatiers doen daar niet aan mee.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer