:

De oorsprong van Belgische marsepein

Elif Martens
Elif Martens
2025-09-25 15:39:49
Count answers : 4
0
Een waaier van delicatessen Algauw werden er door Jean Neuhaus pralines met allerlei andere vullingen en zoetigheden zoals caramel, vanille, noten en marsepein op de markt gebracht. Het was echter Jean Neuhaus die het eerste chocolaatje bedacht met een smeuïge, romige vulling. Jean Neuhaus gaf aan zijn chocoladebonbon de naam ‘praline’, een verwijzing naar de zeventiende-eeuwse Franse edelman César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Volgens een overlevering zou de brave man aan het einde van zijn leven ernstige spijsverteringsklachten hebben gehad die hij bestreed met een soort bonbon van medicijnen, suiker, amandelen en chocolade. Het verhaal spoorde blijkbaar Neuhaus aan om zijn chocoladebonbon naar Plessis-Praslin te vernoemen.
Victoria van der Meer
Victoria van der Meer
2025-09-17 14:03:01
Count answers : 8
0
Er wordt vanuit gegaan dat de oorsprong van marsepein in het Midden-Oosten ligt, een regio waar altijd al veel amandelen gegeten worden. Al in de 8ste eeuw is er sprake van bekendheid in Europa. In Italië heeft marsepein in de middeleeuwen bekendheid gekregen door Sint-Marcus en wordt het marci-pane, oftewel ‘brood van Marcus’ genoemd. In deze tijd waren de Duitse steden Lübeck en Königsberg dé steden waar de marsepeinproductie plaatsvond. Nog steeds zijn deze steden erg beroemd om hun marsepein. In Nederland kwam marsepein in de 17de eeuw in zwang en werden marsepeinen figuurtjes rond Sinterklaas als een soort van valentijnscadeautjes door jongens aan meisjes gegeven.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Tijs Janssen
Tijs Janssen
2025-09-17 13:47:49
Count answers : 6
0
Marsepein kwam in de middeleeuwen vanuit het verre oosten naar Europa. In Nederland werd het populair in de zeventiende eeuw.
Lise Willemsen
Lise Willemsen
2025-09-17 13:46:07
Count answers : 7
0
Sinds wanneer marsepein wordt gemaakt, is niet met zekerheid te zeggen. In Zuid-Europa maakte men al marsepein omstreeks 1100. De oudste Nederlandse recepten stammen echter uit het begin van de 17e eeuw.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Chris van den Berg
Chris van den Berg
2025-09-17 12:56:22
Count answers : 7
0
De geschiedenis van marsepein is lang en de duidelijke oorsprong ervan wordt betwist. Volgens een legende zou het huidige snoepgoed in 1407 in Lübeck zijn uitgevonden tijdens een hongersnood. Hetzelfde verhaal wordt ook verteld over de stad Königsberg, waar ook de huidige beroemde marsepein vandaan komt. Het is echter waarschijnlijker dat het mengsel van amandelen, suiker en rozenwater vele jaren eerder in het Oosten werd uitgevonden. Want dat is waar de ingrediënten van marsepein vandaan komen. Aangenomen wordt dat marsepein uit het Oosten komt – omdat daar de ingrediënten vandaan komen.
Ayoub Arslan
Ayoub Arslan
2025-09-17 10:50:22
Count answers : 6
0
Het woord marsepein is waarschijnlijk afkomstig van een Byzantijnse munt uit de tijd van de kruisvaarders. Het opschrift op de munt, ‘mataban’, werd verbasterd tot ‘mazapan’. Na verloop van tijd werd dit de naam voor kleine doosjes waarin kostbare specerijen en zoetigheden vanuit Venetië naar het Westen verscheept werden. Door de verbouw van suikerriet vanaf de 15e eeuw werd marsepein goedkoper. Het gebruik van bietsuiker vanaf de 19e eeuw zorgde nog eens voor een flinke prijsdaling en de mogelijkheid voor massaproductie.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer