:

De geschiedenis van Belgische mattentaart

Jayda Zhou
Jayda Zhou
2025-09-04 00:22:59
Count answers : 2
0
Geraardsbergen en Lierde mogen met trots de mattentaart hun traditioneel streekproduct noemen. In 2007 gaf de Europese Unie de mattentaart zelfs een geografisch beschermde status. Gedurende een lange tijd was de mattentaart een taart die thuis werd gebakken door 'huisvrouwen', maar na de Tweede Wereldoorlog werd dit steeds minder gedaan. De eerste bakkerij waar ze zelf mattentaarten bakten, was in Geraardsbergen. In 1979 riepen leden van de bakkersbond het 'Broederschap van de Geraardsbergen mattentaart' in het leven. Vandaag de dag bestaan zij nog altijd en promoten ze het taartje als culinair streekproduct. Zo organiseren ze jaarlijks op de voorlaatste zondag van april de dag van de mattentaart.
Elise Koster
Elise Koster
2025-09-03 23:19:36
Count answers : 6
0
Hoewel men over de oorsprong van de mattentaart weinig weet, is men er bijna zeker van dat de geschiedenis van de mattentaart teruggaat tot in de middeleeuwen. De ‘matten’ vindt men terug in oude dialecten in Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Men gebruikte matten om sauzen van te maken, en nadien om taarten mee te bereiden. Het oudste bekende recept van de mattentaart werd door Thomas van der Noot in zijn 'Boeken van cokerijen' (1510) opgetekend. De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e - begin 19e eeuw. Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. De populariteit van kaastaarten in de 16e eeuw blijkt onder meer uit het beroemde schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Brueghel de Oude.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Sepp Lorreijn
Sepp Lorreijn
2025-09-03 23:17:11
Count answers : 3
0
Hoewel men weinig weet over de oorsprong van de mattentaart, is men er vrij zeker van dat de geschiedenis ervan tot in de middeleeuwen teruggaat. Het oudste bekende recept van de mattentaart werd door Thomas van der Noot in zijn Boeken van cokerijen (1510) opgetekend. De populariteit van kaastaarten in de 16e eeuw blijkt onder meer uit het beroemde schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Brueghel de Oude. De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in Westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e tot het begin van de 19e eeuw. Het is aan te nemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. Van oudsher bestond naast de traditie om zelf brood- en banketwaren te bakken de noodzaak om een manier te zoeken hoe gestremde melk kon worden gebruikt. De kasteelheren uit deze tijd dronken bij hun gastronomische eetmalen de beste wijnen en eindigden met de fijnste mattentaarten.
Jonathan Heijman
Jonathan Heijman
2025-09-03 22:27:49
Count answers : 1
0
Het taartje heeft een eeuwenlange geschiedenis. Er wordt verteld dat er al in een 13de-eeuws troubadourlied sprake was van ‘matten'. Het eerste recept van de mattentaart werd gevonden in een 16de-eeuws kookboek en dat het Geraardsbergse O.L. Vrouwhospitaal er toen al aankocht. Tegen het einde van de 19de eeuw begon het thuis- en op de hoeve bakken te verschuiven naar de bakkers. De toegenomen welvaart heeft ervoor gezorgd dat men nu niet langer tijd spendeert aan het zelf bakken van de mattentaart. Het bakken van de perfecte Geraardsbergse mattentaart vergt lange ervaring en is arbeidsintensief. Een leerling moet het gevoel met de matten krijgen. Daar heeft hij op zijn minst 1 vol jaar voor nodig, om melk uit 2 seizoenen te verwerken. Sinds 1999 ben ik meester-knape in het Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart. Ik bakte mijn eerste mattentaart op 15-jarige leeftijd. De befaamde Geraardsbergse mattentaart werd in 2009 erkend als streekproduct met beschermde geografische aanduiding.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer