:

De geschiedenis van Belgische mattentaart

Puk Hendricks
Puk Hendricks
2025-10-05 20:37:49
Count answers : 4
0
Al zo’n vierhonderd jaar geleden stelden de leden van de bakkersgilde van Geraardsbergen een huishoudelijk reglement op met de kwaliteitsregels waaraan hun mattentaarten moesten voldoen. In 1752 werd dit reglement bij keizerlijk decreet bekrachtigd door Maria-Theresia. In 1978 richtten hun collega’s de Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart op om de historische achtergronden en de kwaliteit van de mattentaarten veilig te stellen. In 2006 kwam de bekroning: de Geraardsbergse mattentaarten verkregen als eerste Vlaamse product het felbegeerde Europese label van Beschermde Geografische Aanduiding. De taartjes genieten hierdoor dezelfde status als champagne, parmaham of fetakaas. De Geraardsbergse mattentaarten zijn kleine ronde taartjes uit bladerdeeg, opgevuld met de befaamde mattenbrij. De mattentaart vindt zijn oorsprong in een aloude bewaarmethode van voedingwaren. De melk werd eerst gekookt en dan gestremd door zure karnemelk. Die substantie werd in neteldoeken gegoten om uit te lekken. De vaste materie die overbleef, waren de matten, die gemalen en gemengd met suiker en eidooiers worden gebruikt voor het vullen van de taart uit bladerdeeg. Vandaag wordt de mattentaart nog op exact dezelfde manier gemaakt. Het resultaat is een zoet gebak met een luchtige vulling.
Willem Ramautar
Willem Ramautar
2025-09-30 22:37:15
Count answers : 4
0
Reeds in de 13de eeuw is er in troubadourliedjes sprake van “mattes” en “mattons”. Volgens historici, ontstonden matten door de bewaringmogelijkheden die toen (niet) voorhanden waren. Het oudste recept van de mattentaart vinden we terug in “Een notabel boecxken van cokeryen” (1510) van ene Thomas Vander Noot. Al op 12 december 1665 stelden de bakkers uit de streek een huishoudelijk reglement op waarbij de kwaliteitsregels werden vastgelegd. Deze werden op 18 januari 1752 bij keizerlijk decreet door Maria Theresia bekrachtigd. Vanaf de 18de eeuw was de mattentaart, in zijn huidige vorm, zeer gegeerd op kermissen in Brabant, Henegouwen en de Denderstreek.

Lees ook

De geschiedenis van Belgische wafels

De wafel is in 1839 door Maximilien Consael op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn inst Lees meer

Hoe ontstond de Belgische friet?

Volgens Belgisch historicus en gastronoom, Jo Gérard, vindt friet haar oorsprong in 1680 in België. Lees meer

Beau van den Broek
Beau van den Broek
2025-09-18 06:47:23
Count answers : 3
0
De mattentaart is ontstaan als een methode om gestremde melk smakelijker te maken en te bewaren voor later gebruik. Net als voor de meeste landbouwproducten zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten wie deze unieke conserveringsmethode heeft bedacht. In 1665 liet de inwoners van Geraardsbergen nieuwe regels vastleggen waarin stond dat mattentaarten aan bepaalde kwaliteitseisen moesten voldoen. In 1752 ging Maria-Theresa, keizerin van de Oostenrijkse Nederlanden, nog een stap verder toen ze de kwaliteitsregels voor mattentaarten bij keizerlijk decreet bekrachtigde. In 1978 werd de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart opgericht. Deze broederschap beschermt de lokale delicatesse door erop toe te zien dat voor de taarten uitsluitend met “matten” (wrongel) van de hoogste kwaliteit wordt gewerkt. Sinds 1980 worden de unieke geschiedenis en smaken van het streekproduct jaarlijks gevierd op een speciale “Dag van de Geraardsbergse mattentaart”. Deze traditie van kwaliteitszorg wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden.
Mads Welf
Mads Welf
2025-09-15 08:05:08
Count answers : 7
0
In de eerste kookboeken duiken reeds recepten op met matten. Zowel in Vlaanderen, als in Frankrijk en Duitsland maakt men een onderscheid tussen matten en andere kazen zoals ricotta, plattekaas of vette kaas. In vele streken verdwenen de matten, in de Denderstreek en een stukje Brabant bleven ze behouden en werden de mattentaarten een lokale traditie. Een vroege link met Geraardsbergen vinden we in de archieven van het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis. In de jaren 1560 werden 2 meisjes vergoed voor het brengen van matten. Het is dan echter tot eind 19de eeuw wachten voor we de eerste sporen vinden van mattentaarten bij de Geraardsbergse bakkers. De Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart vond bewijzen op oude foto’s dat de bakkersfamilie Morre zich reeds specialiseerde in “de tartes à maton” in 1912. In de 20ste eeuw kregen de Geraardsbergse mattentaart BGA meer en meer faam. Dit bracht de familie Flamant en de Broederschap op het idee om voor hun streekproduct een Europese Beschermde Geografische Aanduiding aan te vragen. In februari 2007 werden het recept en het gebied van de Geraardsbergse mattentaart BGA beschermd.

Lees ook

De oorsprong van Belgische chocolade

Belgische liefde voor chocolade begon in 1635, maar pas in 1912 kreeg chocolade zijn huidige vorm. Lees meer

Waarom is Belgische stoofvlees zo geliefd?

De mosterd voegt extra smaak en diepte toe aan het stoofvlees. Het brood lost door het lange stoven Lees meer

Jayda Zhou
Jayda Zhou
2025-09-04 00:22:59
Count answers : 5
0
Geraardsbergen en Lierde mogen met trots de mattentaart hun traditioneel streekproduct noemen. In 2007 gaf de Europese Unie de mattentaart zelfs een geografisch beschermde status. Gedurende een lange tijd was de mattentaart een taart die thuis werd gebakken door 'huisvrouwen', maar na de Tweede Wereldoorlog werd dit steeds minder gedaan. De eerste bakkerij waar ze zelf mattentaarten bakten, was in Geraardsbergen. In 1979 riepen leden van de bakkersbond het 'Broederschap van de Geraardsbergen mattentaart' in het leven. Vandaag de dag bestaan zij nog altijd en promoten ze het taartje als culinair streekproduct. Zo organiseren ze jaarlijks op de voorlaatste zondag van april de dag van de mattentaart.
Elise Koster
Elise Koster
2025-09-03 23:19:36
Count answers : 9
0
Hoewel men over de oorsprong van de mattentaart weinig weet, is men er bijna zeker van dat de geschiedenis van de mattentaart teruggaat tot in de middeleeuwen. De ‘matten’ vindt men terug in oude dialecten in Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Men gebruikte matten om sauzen van te maken, en nadien om taarten mee te bereiden. Het oudste bekende recept van de mattentaart werd door Thomas van der Noot in zijn 'Boeken van cokerijen' (1510) opgetekend. De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e - begin 19e eeuw. Men kan aannemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. De populariteit van kaastaarten in de 16e eeuw blijkt onder meer uit het beroemde schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Brueghel de Oude.

Lees ook

De traditie van Belgische mosselen

De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden op de markt gebracht onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws. M Lees meer

Het verhaal achter Vlaamse carbonade

De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade Lees meer

Sepp Lorreijn
Sepp Lorreijn
2025-09-03 23:17:11
Count answers : 7
0
Hoewel men weinig weet over de oorsprong van de mattentaart, is men er vrij zeker van dat de geschiedenis ervan tot in de middeleeuwen teruggaat. Het oudste bekende recept van de mattentaart werd door Thomas van der Noot in zijn Boeken van cokerijen (1510) opgetekend. De populariteit van kaastaarten in de 16e eeuw blijkt onder meer uit het beroemde schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Brueghel de Oude. De mattentaart, zoals we die vandaag kennen, was de lekkernij bij uitstek op kermissen in Westelijk Brabant, noordelijk Henegouwen en de Denderstreek vanaf 18e tot het begin van de 19e eeuw. Het is aan te nemen dat de mattentaart, of de eeuwenoude voorganger ervan, aanvankelijk op de hoeve ontstond. Van oudsher bestond naast de traditie om zelf brood- en banketwaren te bakken de noodzaak om een manier te zoeken hoe gestremde melk kon worden gebruikt. De kasteelheren uit deze tijd dronken bij hun gastronomische eetmalen de beste wijnen en eindigden met de fijnste mattentaarten.
Jonathan Heijman
Jonathan Heijman
2025-09-03 22:27:49
Count answers : 5
0
Het taartje heeft een eeuwenlange geschiedenis. Er wordt verteld dat er al in een 13de-eeuws troubadourlied sprake was van ‘matten'. Het eerste recept van de mattentaart werd gevonden in een 16de-eeuws kookboek en dat het Geraardsbergse O.L. Vrouwhospitaal er toen al aankocht. Tegen het einde van de 19de eeuw begon het thuis- en op de hoeve bakken te verschuiven naar de bakkers. De toegenomen welvaart heeft ervoor gezorgd dat men nu niet langer tijd spendeert aan het zelf bakken van de mattentaart. Het bakken van de perfecte Geraardsbergse mattentaart vergt lange ervaring en is arbeidsintensief. Een leerling moet het gevoel met de matten krijgen. Daar heeft hij op zijn minst 1 vol jaar voor nodig, om melk uit 2 seizoenen te verwerken. Sinds 1999 ben ik meester-knape in het Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart. Ik bakte mijn eerste mattentaart op 15-jarige leeftijd. De befaamde Geraardsbergse mattentaart werd in 2009 erkend als streekproduct met beschermde geografische aanduiding.

Lees ook

De kunst van Belgische pralines maken

Het is geen verrassing dat de eerste Belgische praline in Brussel werd gecreëerd. In 1857 opende Je Lees meer

Hoe Belgische speculaas wereldberoemd werd

Met Lotus Speculoos kon dit niet, want speculoos is een soortnaam, zoals brood of yoghurt. Speculoo Lees meer